LB07: ”Belackare som undrade hur vi kunde vara så dumma”

FOTBOLL

IF Limhamn Bunkeflos (LB07) historiska resa mot damallsvenskan

1 av 6 | Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån
Lagkaptenen Mia Persson.

Snart tio år efter sammanslagningen av Limhamns IF och Bunkeflo IF har LB07 spelat sig till den absoluta eliten.

En seger till för laget som "insett sin plats i näringskedjan" och det blir för första gången Malmö-derbyn i damallsvenskan nästa år.

– Det fanns belackare som undrade hur vi kunde vara så dumma. Men de glömde vem vi gjorde det för, säger klubbchefen Johan Andersson.

Det tar bara en timme att traska mellan LB07 och FC Rosengårds verksamheter, men förutsättningarna i de båda föreningarna kan snaras beskrivas som vitt skilda världar.

Marta och Lotta Schelin är namn som klubbchefen Johan Andersson inte ens kan drömma om. Men det gör honom inget. Bara att ligga i samma liga tror han kan ge en jätteskjuts för fotbollen i området.

– Jag hoppas innerligt att Rosengård går jättelångt, gärna hela vägen i både damallsvenskan och Champions League. Vi har insett vår plats i näringskedjan och det är inte i närheten. Men vi hoppas att spelare kan välja båda alternativen i olika skeden av livet. Vi är övertygade om att vår framgång ligger i att hitta lokala förmågor, investera i våra egna ungdomar och fortsätta att lägga vikt vid en bra miljö för tjejerna, säger Andersson.

"Lever och dör inte för det"

Elitettans trea Växjö måste ta in elva poäng på fyra matcher för att den överlägsna serieledaren inte ska ta klivet från elitettan till damallsvenskan. Allt talar alltså för att det för första gången blir två Malmö-lag – och derbyn – i högstaligan nästa år.

– Det är en styrka, men Rosengård är på en helt annan nivå. Även om det är jättespännande att få möta stjärnor som spelat OS-finaler, Champions League-finaler och i landslag är det inte den matchen man lever och dör för. Vi får vara realistiska och se vilka vi kan mäta oss med, säger lagkaptenen Mia Persson som hoppas på något slags samarbete föreningarna emellan.

Laget blir den fjärde klubben i staden som spelat fotboll i en högsta liga genom historien och redan borta mot Östersund i helgen kan kontraktet säkras.

– Det är nervöst så klart, säger Mia Persson.

– Det är mycket på spel, samtidigt som det inte är mycket på spel eftersom vi har fler matcher på oss. Men det är jäkligt inspirerande, man vill bara att det ska vara klart, säger hon.

"Mitt jobb är inte att vara bäst"

26-åringen har varit med under lagets framfart och utveckling i elitettan och tror att kontinuiteten, och att de hungriga talangerna blivit äldre bidragit till lyftet i år.

Som lagkaptenen och nästäldst i laget värnar hon mycket om sammanhållningen som hon tror är en av lagets styrkor. Och samtidigt som flera andra lag har en eller två vassa målskyttar har LB07 fyra spelare bland de åtta främsta i skytteligan. Persson är själv femma med sina 15 fullträffar.

– Som kapten tycker jag inte att mitt jobb är att vara bäst eller att göra alla mål och assist. Jag tycker att det viktigaste är att hålla ihop laget och se till att få ut det bästa av alla spelare, att alla trivs.

– Jag försöker vara en spelare som jag själv hade velat spela med. Som yngre hoppas jag att man uppskattar någon som visar förståelse och är jordnära, inte sätter sig själv i första rummet.

■ ■ ■

Bakom kulisserna pågår förberedelserna för avancemanget, även om man inte vill ta ut något i förskott.

– Läser man tävlingsbestämmelserna så duger ju till exempel inte träbänkarna på Limhamns IP, men vi står inte får några utmaningar eller grejer som inte går att lösa, säger Johan Andersson.

Förutom det framgångsrika damlaget har LB07 ett herrlag och framför allt – 1300 flickor och pojkar i alla ungdomslag.

– Ungdomsverksamheten betyder allt. Utan den är vi ingenting, säger Johan Andersson.

– Det fanns belackare från båda håll som undrade hur vi kunde vara så dumma att slå ihop Bunkeflo och Limhamn. Men de glömde vem vi gjorde det för. Det var för kontinuiteten, och för kidsen och tjejerna. När en tjej slutade så drog hon med sig sina kompisar, kanske från den ena till den andra klubben, och plötsligt kunde vi stå med ett halvt lag. Efter sammanslagningen blev vi inte lika sårbara, det var ett strategiskt beslut och föräldrarna kunde se en röd tråd från knatteverksamheten till seniorer.

"Fajt att ta varje gång"

Herrlaget som var uppe och spelade i superettan under två säsonger 2007-2008 har rasat ner till division 4. Andersson berättar att det är många män som roats av att fråga honom hur det går för LB07.

– Jag har sagt "jättebra, damlaget går som tåget". "Jaja, damlaget ja, men hur går det för herrlaget?" säger de. Det är så långt vi har kommit 2016 och det är en fajt att ta varje gång. Men så fort man väljer att inte vara rabiat eller ta ställning så ger man sitt medgivande och vi har inte råd med ett medgivande. Jag skulle aldrig komma hem till min fru och säga att jag svikit dig och dina medsystrar. Aldrig i livet.

Det är många klubbar, bland annat i damallsvenskan, som kämpar med ekonomin. Hur tänker du kring det nu när ni strävar uppåt?

– Ja, hur begränsar man det? Ett sätt är kanske att tycka att de egna spelarna är världens bästa? Det unnar jag mig att göra just nu. Och vår framgång kommer från ett systematiskt arbete och en bra organisation. Det är ingen quick fix.

Till sist. När blir ni ett allsvenskt lag?

– Jag hoppas på söndag. Men det viktigaste är inte när utan att det blir så någon gång.

Matchen mellan Östersund och LB07 spelas med start 13.00 under söndagen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Elitettan