– Militärisk taktik & barbariskt våld

Publicerad 2016-10-12

Brittiska polisen berättar: Fem skulle dö den natten

Ryska huliganer lurade in de engelska supportrarna i en fälla med hjälp av militärisk taktik och disciplin.

Sedan startade blodbadet i Marseille som lade en skugga över hela EM-festen.

– Vi fick informationen att fem skulle dö den natten, säger Steve Neill som översåg den brittiska polisinsatsen på plats i Frankrike, till Sky News.

Följ ämnen
Fotbolls-EM

Rubrikerna under den första veckan av vad som var tänkt att bli en fotbollsfest i Frankrike i somras handlade om allt annat än fotboll. Englands premiärmatch mot Ryssland den 11 juni föregick av tre dagars ordningsstörningar på Marseilles gator.

”Var välorganiserade”

För Sky News berättar Steve Neill, som översåg den brittiska polisinsatsen på plats, nu om scenerna. Han beskriver hur 300 nyktra ryska huliganer på matchdagen använde militärliknande taktik när de lurade in engelsmännen i en fälla på ett torg i staden.

– Ryssarna kom med avsikten att utföra barbariskt våld. De var välorganiserade, effektiva och vi såg en helt ny nivå av fotbollshuliganism, säger Neill till tv-kanalen.

Det är också fruktansvärda detaljer den brittiska polisen nu gör offentliga. Bland annat fick en supporter sin hälsena avskuren av ryska huliganer för att hindra honom från att fly från misshandeln.

Efter matchen fortsatte oroligheterna även inne på Stade Velodrome och polisen på plats fruktade ”ett nytt Heysel” när engelska supportrar på flykt från ryska huliganer riskerade att klämmas i folkmassan.

– På lördagen hade vi över hundra med lättare skador, 30 inlagda på sjukhus med allvarliga skador och fem som tjänstemännen på plats informerade mina män om troligen skulle dö den natten, säger Steve Neill.

”Kunde få fem mord på halsen”

– Jag stod i Marseille som ansvarig polis och trodde att vi skulle få fem dödsfall den natten. Att vi kunde få fem mord på halsen. Det här saknar motstycke. Vi var tvungna att aktivera vår antiterrorplan.

Som tur är överlevde alla men två män, en från Newcastle och en från Portsmouth, kämpar fortfarande för att bli helt återställda. Tågen mellan Paris och London förvandlades efter EM-premiären också till vad polisen beskriver som ”ambulanståg”, en supporter reste till exempel hem med en avslagen flaska fortfarande fastkilad i sin nacke.

Av de 40 000 engelska supportrar som tog sig till Marseille riskerar 100 besöksförbud från fotbollsarenor för sin del i ordningsstörningarna och 40 har redan dömts. Detta samtidigt som brittisk polis nu varnar alla engelska fotbollssupportrar från att resa till VM i Ryssland 2018 om inte de ryska myndigheterna garanterar deras säkerhet.

Följ ämnen i artikeln