Kims replik: Klart att vi hade en strategi

FOTBOLL

Kim Källström i stor intervju om kritiken mot Hamrén, nya landslaget, tv-rollen och Djurgården

Efter EM i somras var mittbacken Pontus Jansson kritisk till Erik Hamrén och pekade på bristen av strategi.

Landslagsstjärnan Kim Källström, numera tv-expert, håller inte med och kallar kritiken för obefogad.

– Det är klart att vi hade en strategi om hur vi skulle spela, säger han.

När Sportbladet träffar mittfältaren inför Sveriges VM-kval i Luxemburg berättar han också om den nya hierarkin i Blågult, om tankarna på att återvända till Djurgården och hur han ser på att hans nya uppdragsgivare förlorar rättigheterna till att sända landslagsfotbollen.

Efter en försenad flight anlände Kim Källström till hotellet i Luxemburg under fredag eftermiddag. Han kramade om förre landslagskamraten och numera tv-kollegan Anders Svensson i gänget från Discovery Networks Sweden innan han parkerade vid Sportbladets bord.

Kim Källström, som slutade i svenska landslaget efter EM och har spelat totalt 131 landskamper, inledde i samband med VM-kvalet en ny karriär som tv-expert. Han syns nu i Kanal 5:s studio i samband med landslagets VM-kval.

Detta är andra matchen som du är tv-expert, har du sett den första i efterhand?

– Nej...Det har jag inte gjort. Ens spelande har dissekerats i evigheter så jag kände, ah varför. Jag har fått feedback på vissa saker som jag skulle kunna göra bättre och vissa saker som var bra och som jag ska fortsätta med. Samtidigt vill jag inte förbereda mig för mycket utan vara den jag är, säger Kim Källström.

Men karriären kan bli kort. Rättigheterna går efter VM-kvalet över till TV4, en nyhet som Kim Källström inte kände till när han skrev på för Discovery Networks Sweden (DNS).

– Jag visste inte ens att de förhandlade om rättigheterna. Det var inte intressant, säger Kim Källström.

”Kommer att hända mycket i mitt liv”

Men nu vet han och det påverkar honom inte.

– Det är mer ett konstaterande. Jag skrev ett avtal med Discovery för att göra de här tio kvalmatcherna. Det är ju inte så att det är över några veckor utan det är ett avtal som sträcker sig över två år. Det hinner hända mycket fram till att det här kvalet är över. Jag fokuserar bara på att göra det här, sen får vi se vad som händer i livet.

Känner du redan ett sug nu efter att vilja fortsätta som expert?

– Det har jag ingen aning om. Jag känner att det kommer att hända mycket i mitt liv fram till dess. Jag tycker det är kul, det ska bli roligt att göra de här matcherna sen får vi ta det därifrån.

Om du hade känt till förhandlingarna, hade det påverkat ditt beslut att gå in i rollen?

– Nej.

Har du haft egna förebilder som experter?

– Nej, det kan jag inte säga. Jag tycker att det är viktigt att försöka vara sig själv. Förhoppningsvis är jag tillsatt för att jag ska kunna tillföra något. Jag försöker mer vara mig själv än att kopiera någon annan.

Han har fått fin respons efter debuten. Kim Källström passar dock med ett leende på frågan om det är några spelare i laget som hört av sig.

Vad förväntar du dig av det svenska landslaget den här samlingen?

– Som alla förväntar man sig sex poäng. Har vi ambitioner i det här kvalet så är det den här typen av matcher som vi måste vinna. Det hade varit kul om vi kunde få lite rull på bollen och göra några mål. Annars är det att bygga vidare på det positiva som kom ut förra samlingen eftersom man fick ut en poäng mot en svår motståndare (Nederländerna) och Janne (Andersson) och hans stab har fått en samling till på sig för att trimma gänget.

Vi har när vi ses inte fått veta någon officiell startelva men enligt de uppgifter som Sportbladet kunde avslöja under torsdag kväll blir det tre ändringar: Martin Olsson, Albin Ekdal och Jimmy Durmaz .

– Det kan jag inte säga nu... Det ska jag säga i studion sedan, kommenterar Kim Källström med ett skratt innan han fortsätter:

– Det känns väl som ganska logiska byten.

”Ny typ av hierarki i landslaget”

Under ditt Sommarprat i P1 berättade du hur det fungerade i landslaget med Zlatan Ibrahimovic som "chef", att det var han som naturligt som den spelare och stjärna han är styrde svenska landslaget. Vem är chef nu?

– Det är en helt ny typ av hierarki i landslaget där Janne har tagit en stark roll och där Granqvist, Lustig, Albin (Ekdal) - spelare som har varit med ett tag - klart har viktiga roller. Sen är Guidetti en spelare som tar mycket plats och skänker mycket energi till gänget. Du har vidare spelare som Marcus Berg och Oscar (Lewicki) som också varit med länge. Jag tror att det är en helt ny dynamik i landslaget just nu.

– Men för mig var det något positivt med att Zlatan var den naturliga ledaren. För mig var det så naturligt att det var så, det var inget man reflekterade över. Men nu framhäver alla kollektivet och den svenska modellen, det är en helt annan typ av grupp.

Mittbacken Pontus Jansson har efter EM varit kritisk mot förre förbundskaptenen Erik Hamrén. Han ansåg att det inte fanns en strategi om hur ni skulle spela. Hur ser du på det, uppfattade du att det fanns en strategi?

– Ja, absolut. Det är klart att vi hade en strategi om hur vi skulle spela. Det hade vi tränat på under många år. Vi hade en av världens bästa anfallare i vårt gäng och målet var att sätta honom så mycket som möjligt i spel. Det var en av våra strategier, sen hade vi mycket annat också. Den (kritiken) tycker jag var lite obefogad, säger Kim Källström som påpekar:

– Jag känner också att den tiden är förbi. Om folk vill hålla på och snacka får de ta upp det med Erik i så fall.

Du har själv beskrivit lättnaden efter att ni klarade playoff-spelet mot Danmark. Det fanns aldrig någon brist på hunger bland er äldre spelare under EM?

– Nej, det tycker jag absolut inte. Vi hade en otroligt bra uppladdning. Vi hade bra fart på träningarna och alla var på tå. Det blev lite fel i första halvlek, men slår man ut Irlandsmatchen så är det vi som trycker på och kunde vinna matchen. Men behöver lite flyt och peta in 2-1. Det var samma som mot Ukraina fyra år tidigare.

Under sommarpratet i radio berättade Kim Källström också om detaljer kring den uppmärksammade och i England hårt kritiserade övergången till Arsenal. Han berättar om managern Arsène Wengers förtroende och känslan kring straffen som han själv satte i FA-cupens semifinal mot Wigan.

Reaktionerna har varit stora i brittisk press efter Kim Källströms berättelse som blev en slags upprättelse.

Han har själv fått reaktioner.

– Jo, jag har fått några intervjuförslag och hört lite från folk. Samtidigt känner jag att jag har sagt det jag hade att säga om det. Sommarpratet var ett forum där jag fick chans att säga hur jag upplevde det, det finns inte så mycket mer att tillägga. Det föll sig passande att gå ut med vissa saker i ett sådant program.

Funderar på återkomst i Djurgården

Kastade det ändå ett nytt sken över värvningen som var kritiserad?

– Det är väl bra när det var rätt forum. Det var ingen som väntade sig att jag skulle dyka upp från Spartak. Samtidigt blev det ett ganska trevligt slut på storyn. Vi slutade fyra i ligan och det kändes som att det blev en positiv historia. Men som alla värvningar kunde det ha gått fel, men så här i efterhand har det gått bra.

Mittfältarens vardag bedrivs nu annars i Grasshopper Club Zürich i Schweiz. Kim Källström är en nyckelspelare i laget som ligger fyra i tabellen. Men redan nu snackas det om hans framtid och att han kanske kan komma att återvända till Djurgården, något han öppnade för redan när Sportbladet träffade honom i samband med förra VM-kvalmatchen.

Kim Källström har inte ändrat sig.

Har Djurgårdens sportchef Bosse Andersson hört av sig?

– Nä, vi har inte pratat någonting. Det är inte aktuellt, det är i fullt seriespel och jag med. Men från att ha ingen kontakt med Djurgården till att tala med "Isak" (Andreas Isaksson) så ändrar det ens tankar. Vi pratar om gamla minnen, samtidigt är jag mitt uppe i seriespel med Grasshoppers och känner att vi får se vad som händer. Men det är klart att jag har tänkt på det på ett annat sätt sedan "Isak" gick dit.

Och han kanske kan övertyga dig...?

– Kanske...