Fiasko i genrepet för Blågults motståndare

FOTBOLL

Wagner: Ska inte försöka sig på något annat än det de kan

Foto: REUTERS
Sportbladets Michael Wagner på plats i Cork.

CORK. Irlands förbundskapten Martin O’Neill bytte ut elva spelare, satte in ett rent B-lag och förlorade genrepet mot Vitryssland.

Slutsatsen efter 1-2-fiaskot: Irland ska inte försöka sig på något annat än det de kan allra bäst – enkel, rak, kämpa-tills-vi-dör-fotboll.

Irland spelar allra oftast både sina tävlings- och vänskapslandskamper på relativt nybyggda försäkringsjätten-sponsrade Aviva Stadium inne i Dublin.

En fancy, modern arena.

Kanske inte riktigt i samklang med den fotboll som Martin O’Neills mannar praktiserat framgångsrikt genom kontringsfotbollvinna 1-0 hemma mot Tyskland, besegra Schweiz och kryssa mot Holland.

Så när irländska fotbollförbundet la genrepet mot Vitryssland inför EM-premiären mot Sverige i Cork på sydkusten så var det tillbaka till rötterna.

I alla fall arenamässigt.

Turner’s Cross, med plats för 7 000 åskådare, hade inte klarat av arenakraven som numera finns i svensk fotboll – på division ett-nivå.

Inte desto mindre älskar jag hålet i väggen-ingångarna, de slitna så kallade faciliteterna och den ruggiga ståplatsstämningen på läktarplats.

Det var bara ett fel ur irländskt perspektiv.

Knappast högaktuellt med en pint Guinness på stan

Deras landslag, där Martin O’Neill matchade B-laget, kanske var det till och med C-laget, och där ingen av de som startade mot Holland i fredags fanns med från start, försökte inledningsvis spela en fotboll som de varken har dna eller kapacitet för.

Efter 20 minuter drällde David Meyler med bollen på mittplan, Vitryssland kontrade och stänkte vackert in 1-0 genom Mikhail Hardzeichuk.

Men det blev värre. Även om Irland B försökte gå tillbaka till fart och inläggsgrunderna visade reservuppställningen de klara bristerna på klass i sista tredjedelen. Vitryssland, som i fredags alltså 0-3-förlorade mot Nordirland, kontrade chockartat in 2-0 i början av andra halvlek.

Det var knappast högaktuellt med en pint Guinness på stan efter matchen för de irländska landslagsspelarna i det läget. Sydirländska är en svår dialekt men det krävdes inga större språkkunskaper för att förstå vad som vrålades till hemmaspelarna.

Rankade som 77

Martin O’Neill tvingades att kasta in två stjärnor. När Wes Hoolahan och Shane Long kom in på Turner’s Cross välskötta golfgreen till plan började det hända saker. Long passade fram Stephen Ward som reducerade till 1-2.

Minut? Jag vet faktiskt inte. Arenan saknade både matchklocka och anslagstavla.

1-2 stod sig tiden ut och får betraktas som ett fiasko av 31-rankade Irland mot 77-rankade Vitryssland.

Hoolahan visade dock med sin fart och finess att han kan bli ett av hoten mot Sverige. Att Shane Long är det vet vi redan.

Martin O’Neill blev nog inte så mycket klokare i sina funderingar när han slutligen skulle banta sin 28-mannatrupp till 23.

Sanningen är ju att han har 13-14 kompetenta spelare, sedan blir det snabbt mycket tunnare.

Sveriges bredd är kanske inte så mycket mer att skryta om, men de större individuella kvaliteterna ger Blågult en knapp favoritstämpel i EM-premiären på Stade de France 13 juni.

ARTIKELN HANDLAR OM