"Perfekt genomförd bortamatch"

FOTBOLL

Står med ena foten i nästa runda

Foto: Hysén, en av målskyttarna mot Gliwice

Det var den svenska ligatvåan mot den polska.

Men IFK Göteborg hade inga svårigheter att besegra Piast Gliwice på bortaplan i Europa League-kvalet – och vann med klara 3–0.

– En perfekt genomförd bortamatch, säger tränaren Jörgen Lennartsson till Sportbladet.

Efter en överkomlig lottning i Europa League-kvalets första omgång mot walesiska Llandudno (totalt 7–1) ställdes IFK Göteborg i den andra rundan mot betydligt tuffare motstånd.

Piast Gliwice var förra säsongen bara en seger från att ta hem den polska ligan och förväntades bli en hård nöt att knäcka för Blåvitt, som även de avslutade fjolårssäsongen med att bli ligatvåa.

Men göteborgarna hade marginalerna med sig – och fick med sig ett drömresultat hem till Ullevi i returmötet nästa vecka.

– Det var en väldigt bra match. En perfekt genomförd bortamatch i Europa, säger Jörgen Lennartsson.

Fick drömstart

Redan i den andra minuten small det direkt när bortalaget ordnade en hörna.

Efter en tilltrasslad situation i straffområdet hamnade bollen hos mittbacken Mattias Bjärsmyr som lyckades forcera bollen in i mål och ordna en drömstart.

Polackerna hade mycket boll men hade svårt att komma igenom ett starkt IFK-försvar.

I stället för kvittering kunde Tobias Hysén – som var bänkad mot Sundsvall i den senaste matchen – utöka ledningen till 2–0 i den 35:e minuten.

Anfallaren fick bollen framför fötterna efter ett fint inspel från Haitam Aleesami och rakade snyggt in utökningen.

Engvall målskytt

IFK Göteborg spelade i andra halvlek av matchen och lyckades hålla nollan borta på Stadion Piast – mycket tack vara en stabil målvaktsinsats av John Alvbåge och smart spel överlag.

– Vi hade bra fokus med ett taktiskt uppträdande och tog kloka beslut. Det var stabilitet överallt på planen, säger Lennartsson nöjt och spinner vidare:

– Jag är nöjd med tålamodet och disciplinen.

Och inte nog med att det blev rena lakan bakåt.

Göteborg avslutade matchen precis som man startade den – med att göra mål.

Inbytte Gustav Engvall fick trösta sig med att det inte blev något OS med att slå spiken i den polska kistan med sitt 3–0 i matchens slutskede. Anfallaren blev helt fri med målvakten och avslutade kallt med en yttersida.

"Bara halvtid"

Det blev också matchens slutresultat och nu ska mycket till för att IFK Göteborg inte ska ta sig vidare till den tredje kvalomgången i Europa League.

Eller?

– Nej, det här är bara halvtid. Det är en match kvar och det måste vi vara ödmjuka inför. Det har vi redan pratat om. Men det är jag inte orolig över, spelarna är så pass professionella och kloka.

Skulle IFK Göteborg ta sig vidare står "bara" den tredje rundan och ett playoff i vägen för gruppspelet i Europa League.

ARTIKELN HANDLAR OM