Anderssons order: Inga idiottacklingar

Av: Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

MARBELLA. Tre rutinerade nyckelspelare skadade och borta inför VM-kvalet mot Frankrike.

Då är ordern från Janne Andersson glasklar under de kommande landslagsträningarna:

– Inga idiottacklingar säger förbundskaptenen.

Marcus Berg, Martin Olsson och Mikael Lustig har alla tvingats att kasta in handduken på grund av skador under de senaste dagarna.

Svenska landslaget tappar tre startspelare och mycket värdefull rutin. Förbundskaptenen Janne Andersson har valt att kalla in Isaac Kiese Thelin, anfallare i Bordeaux, och Linus Wahlqvist, högerback, i IFK Norrköping. Duon fanns med när landslaget samlades i spanska Marbella under måndagseftermiddagen för ett tre dagars mini-träningsläger.

– Kiese vet vi vad han kan, men tyvärr får han lite för lite speltid i Frankrike, men han gjort en bra match mot just Frankrike för ett par år sedan.

– Linus är ett stort framtidsnamn och har gjort det bra. Trots att han bara är 20 år slutförde han precis sin tredje allsvenska säsong nu.

En som inte kom med som högerbacksreserv var Mattias Johansson, ordinarie sedan flera säsonger i holländska topplaget AZ Alkmaar.

– Mattias har gjort det jättebra och vi har koll på honom. Det finns flera andra högerbackar som varit, men nu har jag valt att plocka med Linus. Han har många kvaliteter som en bra ytterback ska ha.

Gör upp om vänsterbacks-platsen

Det troliga är ändå att Ludwig Augustinsson/Oscar Wendt gör upp om vem som ska spela vänsterback i stället för Martin Olsson och att Bolognas Emil Krafth åter vikarierar för Mikael Lustig i VM-kvalrysaren på Stade de France på fredag kväll.

Janne Andersson k a n göra fler ändringar och rockader i fredagens startelva om han exempelvis vill plocka in en formstark Pontus Jansson.

Men förbundskaptenen säger:

– Det finns flera olika alternativ, men i grunden föredrar jag nog raka byten utan att ändra för mycket. Men vi får se och avvakta träningarna under veckan.

Vad ger du spelarna för instruktioner hur hårt de får gå in i närkamperna under träningarna nu, med tanke på skadeläget?

– Vi vill ha bra och intensiva träningar. Vi har våra regler som vi kommit överens om sedan tidigare: det ska inte vara några idiottacklingar. Vi ska inte skada varandra.

– Det är skillnad mot ett klubblag där man kan träna på som tusan i veckan. Här måste man vara försiktigare som spelare.

– Spelarna har varit polerade på träningarna innan och jag hoppas de är det nu också, säger Janne Andersson.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.