Historiskt VM för Norden

Lagerbäck om faktorerna bakom succén

avJohan Flinck, Petra Thorén

BÅSTAD. Noll nordiska lag i VM 2014.

Tre i VM 2018, vilket är fler än någonsin.

– En förklaring är att de har bra tränare, säger Lars Lagerbäck.

Så in i Norden bra.

Ja, faktiskt bättre än någonsin i VM-sammanhang.

För första gången i historien har tre nordiska lag kvalificerat sig för ett VM: Sverige, Danmark och Island.

Vad ligger bakom denna nordiska succé?

Sportbladet har frågat runt.

Välorganiserade lag är en nyckel

Janne Andersson har inget spontant svar på varför men funderar en stund och noterar sedan att svensk fotboll har en viss del i det.

– Det som är roligt är att Lagerbäck var på Island och satte igång något väldigt bra där som förvaltats fint. Jag och Åge Hareide gick från allsvenskan till att bli förbundskaptener. Utan att dra några stora växlar så visar det att det kommer bra grejer från svensk fotboll, säger Andersson.

Foto: BILDBYRÅN

Sportbladet skickade, via norska VG, frågan till Norges förbundskapten Lars Lagerbäck på presskonferensen inför lördagens match mot just Island. Lagerbäck är ju den ende som varit förbundskapten i tre nordiska länder.

– En förklaring tror jag är att alla tre lagen (Sverige, Danmark, Island) har bra tränare. Det är tre välorganiserade lag om än på lite olika sätt. Sverige och Island är relativt lika. Danmark under Åge spelar lite annorlunda, säger han och fortsätter:

– Alla tre har byggt in en spelstil som fungerar bra med det spelarmaterial man har. Du såg i EM senast att de mindre länderna som gick framåt var alla väldigt välorganiserade, som Wales och Nordirland.

Danmark ännu bättre till EM

– De här tre landslagen har fått in tränare och spelare som är beredda att jobba på det här sättet. Danmark har alltid varit bra på att utveckla spelare. Sverige har blivit lite bättre på det och Island också i viss mån. Danmark har haft en stomme spelare som varit utomlands och fått den här erfarenheten och spelat på en hög nivå. Vad jag kommer ihåg är det väldigt få spelare i VM-truppen som spelar i Danmark. Där har du också en förklaring.

Hareide tror på en ljus framtid för Danmark.

– Vi har ett relativt ungt lag och en bra generation som kommer upp nu. Det betyder att vi kan ha ett bra lag till nästa EM. Vi har flera unga spelare som är givna i sina lag i de stora ligorna.

Danmark enklaste gruppen

Vilket av lagen har störst chans att gå långt i VM?

De flesta tror på Sverige eller Danmark, trots att Island tog sig till kvartsfinal i EM senast.

– Jag tror att Danmark kommer att klara sig bra. Det har ett spännande lag som fått igång poängfabrikationen på slutet. Island har kanske haft sina toppar, säger Viktor Claesson.

Mikael Lustig:

– Island har en riktigt tuff grupp (Argentina, Kroatien, Nigeria), men de har klarat det förr. De har inget att förlora och kommer att köra som de gjort tidigare. Danmark har en av de enklaste grupperna på papperet (Frankrike, Peru, Australien).

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller