Damallsvenskan i fotboll

Tveksamt domslut när Kristianstad vann

avTT

Foto: DENNIS YLIKANGAS / BILDBYRÅN

Kristianstad ger sig inte i kampen om SM-guldet i fotboll.

Men segern borta mot Hammarby, 1–0, kom inte utan kontrovers.

Ett till synes regelrätt Hammarbymål dömdes bort.

Hammarby har varit inblandat i den allsvenska bottenstriden större delen av säsongen. Men hemma på Hammarby IP har flera av topplagen tvingats åka hem utan poäng.

Även tabellfyran Kristianstad fick slita hårt för segern, och hade kanske också en smula tur med domsluten.

I den 35:e minuten kom Hammarbys Elise Kellond-Knight farande på vänsterkanten och slog ett inlägg mot mål. Kristianstadsbacken Rebecca Edwards var visserligen först på bollen, men nicken blev helt missriktad och gick rakt mot det egna målet. Bollen tog i ribban och studsade ner, till synes innanför mållinjen.

Dömdes frispark istället

Men i stället för mål dömde domaren Lovisa Johansson frispark för Kristianstad efter den efterföljande närkampen mellan Hammarbys Emma Jansson, som stötte in returen i mål, och Kristianstads målvakt Moa Olsson.

Hemmalagets besvikelse blev inte mindre tio minuter senare. En misslyckad rensning hamnade hos Kristianstads Alice Nilsson till höger om straffområdet. Hennes inlägg nådde Amanda Edgren, som pricksäkert nickade in sitt nionde mål för säsongen.

1–0-målet var tillräckligt för att ro segern i land, och Kristianstad hakar nu på topptrion Piteå, Rosengård och Göteborg – alla spelar på söndagen – i striden om SM-guldet.

Extra skön var kanske segern för Moa Olsson, som höll nollan efter att ha kastats in i hetluften sedan Kristianstads ordinarie målvakt Brett Maron skadade sig svårt i förra omgången. Maron opererades för blödning i njuren och en spricka i urinröret tidigare i veckan, och har spelat klart för säsongen.

ARTIKELN HANDLAR OM