”Har lämnat telefon och dator till polisen”

Så ska landslagsstjärnan Martin Olsson visa att han är oskyldig: ”Få tag i rätt gärningsman”

avMichael Wagner

Martin Olsson, 30, gör allt han kan för att bevisa att han inte har skickat sexbilder och filmer till ett stort antal kvinnor.

Polisen har fått tillgång till Swanseabackens telefon och datorer.

– Det är för att visa att han inte är avsändaren och för att hjälpa polisen att hitta rätt gärningsman, säger SvFF:s säkerhetschef Martin Fredman.

Under torsdagskvällen trädde Martin Olsson fram i Sportbladet och berättade att det var han som blivit polisanmäld efter att en kvinna fått sexbilder och filmer från, som hon uppfattar det, landslagsstjärnan.

– Självklart blir man irriterad, det är inte första gången det händer. Det är chockerande. Personen eller personerna har trakasserat flera kvinnor de senaste åren. Det är jobbigt för kvinnorna också. Det är ingen bra bild för mig när jag är oskyldig och jag tar avstånd från alla sorters kränkningar och det vet alla som känner mig. Det är även väldigt trist då jag vet om att många unga ser upp till alla oss i landslaget och det betyder mycket för mig att vara en förebild, sa Olsson till Sportbladet.

Svenska Fotbollförbundet och säkerhetschefen Martin Fredman hjälper landslagets vänsterback i det känsliga ärendet.

”Olovlig id-användning”

– Själva polisanmälan från Martin Olsson är inte inlämnad än, men det handlar om en ren formalitet. I det här fallet kan det komma att handla om både den nya lagen om olovlig identitetsanvändning och förtal.

– Vi har pratat med polisen och Martin får all hjälp han behöver. Han får även stöttning från sin klubb.

Vad har ni gjort hittills?

– Jag har lämnat över vissa uppgifter och polisen har fått tillgång till Martins olika enheter och datorer. Vissa saker kan polisen börja titta på direkt, säger Fredman.

– Polisen kan kan inleda en forensisk (rättslig) undersökning av telefoner och datorer och säkra att de inte har använts att skicka de här filmerna och bilderna, eller att visa att Martin inte varit på vissa platser när materialet har skickats.

SvFF:s säkerhetschef fortsätter:

– Det handlar inte om att förminska polisanmälningen som tjejerna gjort. De är offer på alla sätt och vis, det handlar om att styra utredningen mot att ta fast rätt gärningsman. Det kvinnorna har råkat ut för är för jävligt, säger Martin Fredman.

Stort antal kvinnor

– Martin Olsson är väldigt öppen med att bidra på alla sätt för att få tag i den eller de personerna som ligger bakom. Han fick frågor om de här sakerna från ett mycket stort antal kvinnor via sociala medier sedan en kort tid tillbaka och då förstod han att något hade hänt.

– Vi står bakom honom och gör allt för att hjälpa Martin i den här jobbiga situationen, säger Fredman.

Har bilderna och id-kapningen upphört med uppmärksamheten det senaste dygnet?

– Vad jag förstår så finns det inga nya, säger Fredman.

Inledningsvis kommer polisens särskilda aktionsgrupp mot organiserad brottslighet inom idrotten, som leds av Fredrik Gårdare, titta på ärendet kring Martin Olsson.

– Vi ska bilda oss en uppfattning om vad det är som har hänt. Sedan får vi se om vi eller någon annan del inom polisen fortsätter utredningen och inleder en förundersökning, säger Gårdare. 

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM