Spelarna skyddas av polis efter attacken

150 misstänks för våldsamt upplopp i Gothia Cup

Foto: Henrik Lundgren/Viasat

GÖTEBORG. Efter kaoset sent i går kväll skyddas IFK Göteborgs 16-åringar nu av polis och egna säkerhetsvakter.

150 personer är misstänkta för våldsamt upplopp.

– Vi har inlett förundersökningen. Våldsamt upplopp är ett allvarligt brott, säger supporterpolisen Jan Edmundsson.

Två polisbilar och fem biffiga ordningsvakter mötte publik och spelare när IFK Göteborgs 16-åringar i dag gick vidare till kvartsfinal i Gothia Cup.

– Vi är här för att spelarna och föräldrarna ska kunna känna sig trygga. Men det finns ingen hotbild från gänget i går. Det här är en ny match, säger supporterpolisen Kent Landin.

Jättekaos

Det var vid halv elva-tiden i går kväll som jättekaoset utbröt på Heden 4. IFK Göteborgs 16-åringar hade slagit ut irakiska Madina vilket fick hundratals motståndarsupportrar att hoppa in på planen och jaga iväg Blåvittspelarna.

– De sprang ju för livet. Någon blev omkullknuffad och situationen i sig var jäkligt obehaglig, säger IFK Göteborgs presschef Ulf Jörnvik.

Spelarna flydde åt olika håll i centrala Göteborg, och det tog ett bra tag innan ledarna lyckades samla in allihopa. De var uppskakade, men ingen hade kommit till fysisk skada. I natt möttes sen spelare och föräldrar på Kamratgården. Ett möte som varade till halv två i natt.

– Vi pratade igenom det som hänt, grabbarna ville absolut fortsätta spela i turneringen. Jag tror inte att de känner sig oroliga, nu har de vår egen säkerhetsstyrka och polisen här. Men de ville inte spela mer på Heden, säger Jörnvik.

”Pratar med vittnen”

Polisen har inlett en förundersökning om våldsamt upplopp. I det kan det också ligga misstankar om misshandel och hot. Enligt supporterpolisen Jan Edmundsson säger lagen att samtliga som sprang in på planen är misstänkta.

– Men sen får man ju se vad var och en har gjort också, hur pass aktiva de varit. Men nu har vi precis inlett förundersökning och ska redan i dag prata med vittnen, spelare och gå igenom tv-bilderna, säger han.

I dagens åttondelsfinal slog IFK Göteburg ut italienska Roma på straffar, men efteråt ville ingen ledare uttala sig om händelsen i går.

– Nej, vi har sagt att vi gör så här. Det är bara jag och Gothia Cup-representanter som uttalar oss, säger Jörnvik.

En spelare i Blåvitt ska ha satt fingret framför munnen och hyssjat mot de irakiska supportrarna, vilket ska ha startat upploppet. Han är nu avstängd till vidare av Gothia Cups disciplinnämnd.

– Det är ju helt obegripligt att de försöker lägga över skulden på oss, säger Jörnvik irriterat.