Syrianska kan ta hem allsvenskan

FOTBOLL

Laul: Världens jämnaste liga är bäst – på att vara oförutsägbar

Kan det bli lilla Syrianska FC som höjer Lennart Johanssons pokal om ett knappt år?

Egentligen inte.

Men är det någonstans något sådant det ska hända, så är det i allsvenskan.

Foto: Syrianska FC gör sin första säsong i allsvenskan – men kan kanske redan vara med och utmana, enligt Robert Laul.

Allsvenskan – världens bästa fotbollsliga.

Jag har tipsat såväl intresseorganisationen Svensk elitfotboll (Sef) som vår egen marknadsavdelning på Sportbladet att göra en omfattande reklamdrive om allsvenskan som just ”Världens bästa liga”. Vända på begreppen, helt enkelt.

Alla vet att vid en internationell jämförelse är kvaliteten medioker, publiksiffrorna okej, fansengagemanget riktigt bra i flera storklubbar, insatserna i Europaspelet direkt undermåliga.

På en enda punkt håller allsvenskan värdsklass – oförutsägbarheten.

Den är världens jämnaste liga eftersom det varje år finns 6–8 lag som har en någorlunda realistisk möjlighet att vinna – och det är nästan alltid olika lag som vinner.

Snacka om en levande serie som det går att bygga ett värde kring genom att spela på rätt strängar. För ärligt talat: hellre en serie som lever året om, än enstaka svenska klubbar som då och då lyckas i Europa.

Det går säkert att med statistik bevisa att ett obskyrt land i långtbortistan har en ä n n u mer svängig tabell över senaste åren men det är detaljer i sammanhanget – allsvenskan är vår liga och på sitt alltså bäst i världen.

Favoriterna kan glömma guldet

Om man backar för att titta var de senaste tolv gulden hamnat har nio olika lag vunnit: Djurgården tre gånger, Malmö FF två, sedan har Helsingborg, Halmstad, Hammarby, Elfsborg, IFK Göteborg, Kalmar och AIK vunnit var sin gång.

Det är heller aldrig favoriten som vinner.

I år skulle IFK Göteborg vinna – det var tränare, sportchefer och journalister överens om. Blåvitt slutade sjua.

I fjol var det tänkt att Elfsborg skulle ”promenera hem guldet” det men boråsarna slutade trea, klart passerade av Mikael Stahres AIK.

2008 fick visserligen Kalmar de flesta röster på fotbollens upptaktsträff men det var på sitt sätt ändå en sensation att ”bönderna” gick hela vägen till slut.

2007 hette favoriten Elfsborg igen som slutade fyra och Blåvitt vann.

Vi kan fortsätta backa bandet – eller räck upp handen alla ni som i vintras såg en total Skånedominans framför er under 2010? Eller trodde att AIK som allsvensk nykomling skulle ta ett silver 2006? Som därmed kopierade Djurgårdens silverbedrift från 2001 då bottentippade Hammarby ur tomma intet tog sitt historiska första guld.

Däremot hör det inte till vanligheterna att en nykomling verkligen vinner allsvenskan. Elfsborg gjorde det 1961, Öster -68, (jag kan ha missat någon).

Därför är det nog allt för optimistiskt att tro att lilla uppstickaren Syrianska skulle vinna 2011. Men glöm fan inte att det är allsvenskan vi pratar om!

Läge att sväva iväg lite

Jag tror att Syrianska kan ta många poäng på att de är ett spelande lag, jag tror på deras starka centrallinje med Jamaica-Miller i målet, Bajen-Sleyman som stopper, Barsom–Arneng i mittens rike och Peter Ijeh längst fram. Lägg därtill Sharbel Touma som far fram på någon kant. När det är drygt hundra dagar kvar till premiären måste man få sväva iväg lite. Det hade varit ganska coolt om det blev verklighet.

I mars ser tipset säkert annorlunda ut, i dagsläget vet vi inte hur breda trupperna blir, vilka spelare som lämnar eller vilka som kommer in.

Det är med andra ord ganska meningslöst att i december gissa kring en serie som inte ens i april går att tippa ordentligt.

Men om inte annat kanske den här artikeln innebär gratis kebab nästa gång jag besöker fotbollsstaden Södertälje.

ARTIKELN HANDLAR OM