U21-landslaget i fotboll

Lämnar U21 för norska Stabaek

Av: 

Michael Wagner

FOTBOLL

Lennartsson slutar

Haglund hett namn
i
jakten på ersättare

Jörgen Lennartsson.

GÖTEBORG. Jörgen Lennartsson, 45, lämnar det svenska U21-landslaget och tar över norska Stabaek.

Sportbladets avslöjande bekräftas under förmiddagen av Stabaek-ledaren Einar Schultz.

Lennartsson tar över från 1 januari 2011.

– Sakta men säkert har jag känt suget att komma tillbaka till klubbfotbollen, säger Lennartsson.

Sportbladet avslöjade redan 29 april i år att Jörgen Lennartsson stod överst på norska Stabaeks önskelista som ny tränare för Tippeligalaget eftersom nuvarande tränaren, Jan Jönsson, är klar för Rosenborg.

Och precis som Sportbladet avslöjade i dagens tidning är det nu helt klart att Lennartsson tackat ja till ett avtal som sträcker sig över många år med Baerums­laget, strax väster om Oslo.

Vill jobba mer frekvent

Det bekräftade Stabaek-ledaren Einar Schultz i norska TV2 under förmiddagen. Stabaek höll på måndagseftermiddagen en presskonferens där Lennartsson presenterades.

– Sakta men säkert har jag känt suget att komma tillbaka till klubbfotbollen. Jag trivs bäst ute på banan för att jobba med spelarna, och att det inte är två månader mellan varje träning, säger Jörgen Lennartsson till klubbens hemsida.

Tar över till årsskiftet

Lennartsson tar över Stabaek från och med 1 januari 2011 och kommer sannolikt meddela sitt beslut under tisdagens presskonferens med Svenska Fotbollförbundet när landslagstrupperna för A- och U21 mot Skottland 11 augusti presenteras.

Nu kommer 45-åringen, som framgångsrikt ledde svenska U21-landslaget till semifinal i EM förra sommaren, leda landslaget hösten ut.

Vid årsskiftet går även avtalet ut för Tommy Söderberg, den andre av förbundskaptenerna för U21-landslaget.

– Jörgen och Tommy gör, och har gjort, ett utmärkt jobb med U21-landslaget. Nu har de ett par viktiga månader kvar där vi ska försöka kvala in till EM i Danmark 2011, så det är lite tidigt att säga tack till Jörgen ännu. Men vi respekterar hans beslut, säger SvFF:s ordförande Lars-Åke Lagrell till förbundets hemsida.

Därmed inleds nu jakten på en ny förbundskapten till U21-landslaget omgående.

U21:orna leder sin kvalgrupp och är på väg mot ett play off, som kan ge en plats i nästa sommars EM-slutspel i Danmark. En plats bland de tre bästa i Danmark ger Sverige även en plats vid sommar-OS 2012 i London.

Söker rutinerad tränare

Flera källor uppger för Sportbladet att den nye förbundskaptenen som eftersöks ska kunna vara tilltänkt som en ny förbundskapten för A-landslaget.

Det innebär att Svenska Fotbollförbundet eftersöker en relativt rutinerad tränarkraft till jobbet.

Ett namn som redan nämnts är Elfsborgs Magnus Haglund.

– Det är inget som jag har hört talas om och det är inget som jag funderat på, säger Haglund till Sportbladet. Jag ser mig främst som en klubbtränare.

Blir U21-uppdraget mer lockande om det är steg mot att bli förbundskapten för A-landslaget?

– Det blir det säkert. Det tror jag många tränare skulle känna, säger Haglund som har kontrakt med Elfsborg i ytterligare 3,5 år.

ANNONS

Ses vi på lördag? Stryktipset ger dig det absolut bästa från fotbollsvärlden – varje helg.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

U21-landslaget i fotboll