Ska dra in 100 milj – på två år

FOTBOLL

Djurgården har säkrat finansieringen av nya arenan: ”Kommer gå”

Djurgården startar ett eget arenabolag för att driva igenom bygget på Östermalms IP.

Ordföranden Tommy Jacobsson tror sig nu ha säkrat finansieringen på 100 miljoner kronor de kommande två åren mer pengar än hela Djurgården Fotboll omsatte förra året.

– Jag är övertygad om att det kommer gå, säger Dif:s ordförande Tommy Jacobsson.

Den totala byggkostnaden för arenan, som ska rymma 18 000 åskådare, är 425 miljoner kronor.

Bara den kommande månaden måste flera miljoner säkras för att få igång arbetet med att ta fram en detaljplan.

Första mål: detaljplan

– Vi har startat ett aktiearena-bolag för att få mer drag i projektet och för att ta in den hjälp vi behöver. Första målet är att komma igång med arbetet med detaljplanen och ta in konsulter och experter. Till att börja med behöver vi finansiera upp det med fem miljoner kronor.

Hur ska ni lösa det?

–Det kommer jag att veta den närmaste månaden. Om allt går optimalt hoppas jag att vi skickat in ansökan före jul. Sedan kan det ta allt från 18 till 24 månader att få klart alla tillstånd och eventuellt något extra år om det kommer en överklagan.

Ni ska alltså få in 100 miljoner på två år?

– Det måste vi i så fall. Arenan är den viktigaste frågan av alla för Djurgården på lång sikt och det är där vi har chans att dra ifrån övriga klubbar, säger Tommy Jacobsson.

85 miljoner

Djurgården Fotboll omsatte 2009 knappt 85 miljoner kronor men Jacobsson tror sig redan ha finansieringen säkrad.

– Det är ett så speciellt projekt att jag känner mig säker. Vi kommer klara av det helt själva med hjälp av olika typer av investerare, privata och andra. Jag känner mig såpass övertygad att vi presenterar projektet att få arenan byggd till 2013, säger Tommy Jacobsson.

ARTIKELN HANDLAR OM