”Bollen kan avgöra hela turneringen”

FOTBOLL

Italien, Brasilien och Spanien
protesterar mot VM-bollen

Skrämmande, katastrofal och helt usel är några omdömen från stjärnorna om den nya VM-bollen.

Tre av VM:s storfavoriter protesterar nu mot Fifa och tillverkaren Adidas bara veckor innan turneringen i Sydafrika.

– Det kan sluta med att en målvakt släpper in ett mål helt enkelt för att de inte kan bedöma bollbanan, säger Italiens anfallsstjärna Giampaolo Pazzini.

Brasiliens målvakt Julio Cesar var först ut att kritisera Adidas VM-boll Jabulani.

– VM-bollen är usel, fullständigt usel. Den är som bollarna du köper i mataffären, sade Cesar vid en presskonferens efter att ha tränat med bollen för första gången.

”Det är skrämmande”

Nu pressas Fifa och Adidas av ytterligare två stornationer. Spanien och Italien ansluter till Brasilien i protesterna mot bollen.

– Det är skrämmande och det är inte bara målvakterna som klagar. Det är sorgligt att en så viktig turnering som VM har ett så avgörande inslag av skrämmande kvalité som den här bollen, sade Spaniens målvakt Iker Casillas efter gårdagens 3-2-seger mot Saudiarabien.

Italiens anfallaren Giampaolo Pazzini håller med sina kommande konkurrenter i den skarpa kritiken.

Kan avgöra hela VM

– Bollen är en katastrof, både för målvakter och anfallare. Den rör sig väldigt mycket och är väldigt svårkontrollerad. Du hoppar upp för att nicka ett inlägg när bollen helt plötsligt byter riktning så att du missar.

Även Pazzini jämför bollen med de som säljs i vanliga mataffärer. 25-åringen varnar nu för att Jabulani kan komma att avgöra hela VM.

– Det kan sluta med att en målvakt släpper in ett mål helt enkelt för att de inte kan bedöma bollbanan, säger italienaren.

ARTIKELN HANDLAR OM