Dif: ”All kärlek till fotbollen är borta”

avMalin Wahlberg, Michael Wagner

Djurgården i chock efter tragedin

1 av 5

HELSINGBORG/STOCKHOLM. En djurgårdssuporter avled efter ett supporterbråk inför den allsvenska premiären.

Efter tragedin är Djurgården en klubb i chock.

– All kärlek till fotboll är borta, säger Andreas Johansson.

Det var i den 40:e minuten i matchen mellan Helsingborg och Djurgården som en supporter sprang in på planen. När vakter tagit hand om honom klev flera djurgårdssupportar in på planen.

Anledningen var att de nåtts av den tragiska nyheten att en djurgårdssuporter avlidit efter ett supporterbråk innan matchen.

Efter beskedet är Djurgården en klubb i chock.

– Vi hade nåtts av budskapet att det hade varit en misshandel på stan och att läget var kritiskt. Jag fick beskedet personligen när det hade gått en halvtimme av matchen att det var ett dödsfall. Mina tankar just då tillsammans med Henrik (Berggren) var att det kommer få enorma konsekvenser, säger en märkbart tagen sportchef Bosse Andersson till Sportbladet.

Vad känner du nu?

– En stor sorg. Tankarna går till familjen som blivit drabbad. Det är en familj som det får enorma konsekvenser för. Jag är helt tom.

"Vill bara riva kontraktet"

Även lagkaptenen Andreas Johansson var tagen av tragedin.

–  Vi fick löpande information när vi gick av planen. Ganska snabbt fick vi en hyfsad bild av vad som hade hänt. Man är bara otroligt ledsen. Man blir bara otroligt matt. Jag är så trött på det. Nu har det så gått att vi har ännu ett dödsfall i samband med fotboll. Luften har liksom gått ur lite, säger han och fortsätter:

– Som i dag känns det som om man bara vill gå och riva kontraktet och syssla med något annat. Jag ser ingen mening i att hålla på med något som man har älskat hela tiden där det konstant är problem på det ena eller andra sättet. Man är ju alltid orolig: "undra om det blir 90 minuter i dag".

"Kommer skrämma bort varenda människa”

Lagkaptenen säger också att han tycker att Sverige har ett stort problem.

– På något sätt har det blivit legitimt att hålla på med våld i samband med fotboll.

– Det kommer att skrämma bort varenda människa som vill kolla på fotboll.

VD:n Henrik Berggren:

– Jag är chockad. Just nu känner jag bara sorg, jag kan inte tänka på fotboll. Det är en sorgens dag för oss som jobbar i Djurgården. Våra tankar går bara till den här killens familj, nära, kära och anhöriga. Vi är i chock.

– Det är fruktansvärt. Fotboll får vi prata längre fram. Vad som händer med matchen bryr jag mig inte om just nu.

Järnkamerinernas vice ordförande Viktor Adolfsson hade svårt att säga något efter tragedin.

– Vi kan inte kommentera någonting just nu. Jag står här och gråter. Jag vill prata med mina kamrater först innan jag gör något uttalande, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM