Nakenprotest mot Fifa

FOTBOLL

Slog till igen med budskap mot fotbollsmakterna

1 av 3

Fifa är inte populära hos feministgruppen Femen.

I tysk tv genomfördes en demonstration mot Fifa:s beslut att hålla VM i Qatar 2022.

– Gästarbetarna behandlas som slavar och arbetsgivarna tar deras pass, säger en demonstrant i tv-studion.

Skandalerna inom den internationella fotbollen avlöser varandra. I sommarens VM-värdland Brasilien pågår kontinuerliga demonstrationer mot att de brasilianska skattebetalarna får ta notan för ett mästerskap som gått rejält över budget.

I Qatar dör gästarbetare som bygger infrastrukturen inför VM 2022 och i värdlandet för VM 2018, Ryssland, har man infört antigay-lagar.

Det internationella fotbollförbundet, Fifa, och dess president Sepp Blatter får utstå hård kritik. Nu har den femenistiska organisationen Femen genomfört en demonstration i tysk tv där man säger vad man tycker om Fifa.

”Upp till 4 000 kommer dö”

Demonstranter stormade in i Markus Lanz fotbollsprogram i ZDF och två kvinnor med kroppsmålade budskap som "Blod och spel" och "Spela inte med mänskliga rättigheter” skanderade att "maffian" Fifa ska bojkottas.

Säkerhetsvakter försökte föra bort demonstranterna men programledare Lanz avbröt dem för att låta demonstranterna att utveckla kring sin protest.

– Världsmästerskapet hålls ju i Qatar, och gästarbetarna behandlas illa. Än så länge har nästan 50 gästarbetare dött under byggandet av stadion. Det beräknas att upp till 4000 kommer dö fram tills mästerskapet inleds. De behandlas illa, som slavar, arbetsgivarna tar deras pass. Därför kräver vi, många människor kräver, att Fifa sätter press, eller att de inte håller VM i ett sådant land, säger en av demonstranterna.

– Okej, vi har förstått budskapet. Ha en trevlig kväll, svarar Lanz.

Demonstrerade inför EM

Gäst i studion var bland andra Giovanni Trapattoni, den italienske tränaren som avgick från förbundskaptensjobbet i Irland efter förlusterna mot Sverige och Österrrike i VM-kvalet.

Detta är inte första gången som Femen genomför demonstration mot fotbollsmakterna. Inför EM 2012 demonstrerade man mot sexturism i Ukraina som man ansåg skulle blomstra under mästerskapet.

Se protesten här. (OBS: Extern länk)

FOTNOT: Markus Lanz fotbollsprogram, som bär hans namn, sänds tre gånger i veckan i RDF.