”Alla var fulla eller rökte...”

FOTBOLL

Sanningen om det legendariska laget: Förstår inte hur vi kunde vinna ligan

Foto: Ray Parlour, till höger, avslöjar vad som hände bakom kulisserna i Arsenal. På bilden syns även Nicolas Anelka, Emmanuel Petit, Marc Overmars och Dennis Bergkamp.

Arsenal vann dubbeln 1997/98.

Nu avslöjar legendaren Ray Parlour vad som hände bakom kulisserna i den långt ifrån genomprofessionella klubben.

– Ni kan lita på honom, bekräftar managern Arsene Wenger om det kraftiga drickandet och rökandet.

Många Arsenal-fans saknar klubbens gyllene år med legendarer som Tony Adams, Patrick Vieira, Marc Overmars och Dennis Bergkamp, spelare som tillsammans vann dubbeln med laget säsongen 1997/98. Men det alla inte känt till är vad laget gjorde utanför planen.

”Beställde sju pints var”

Historier om ”tisdagsklubben” har länge cirkulerat kring Arsenal. Nu bekräftar Ray Parlour berättelserna om hur spelarna på 1990-talet varje tisdag gick ut på puben för, inte direkt hälsosamma, kvällar tillsammans.

– På måndagar, onsdagar och torsdagar kom alla i sina träningsoveraller men på tisdagar var alla plötsligt finklädda, säger Parlour i tv-programmet Sportlobster.

Lagkamraten Nigel Winterburn berättar i programmet hur taxichaufförerna var väl medvetna om fenomenet och stod redo varje tisdag vid träningsanläggningen när Arsenal avslutat träningen. Upp till 14 spelare tog sig sedan in till staden tillsammans för att festa.

Festandet avtog dock när Arsene Wenger tog över klubben 1996 – med några undantag. Inför säsongen 1997/98 hade det som skulle komma att bli ett av Arsenals mest framgångsrika lag någonsin försäsong i Schweiz.

– Det var då de franska killarna hade kommit in. Vi kämpade stenhårt i 12-14 dagar och hade en riktigt bra försäsong. Sista kvällen innan vi skulle åka hem sa Wenger att vi kunde gå ut en kväll, säger Ray Parlour.

– Alla vi engelska spelare hade redan noterat var puben låg och de franska killarna skulle till ett kafé. Men Gilles Grimandi frågade om han fick följa med oss eftersom han var nyfiken på vad vi skulle göra. Steve Bould gick upp till baren och, trots att vi bara var fem stycken, beställde 35 pints. Till och med jag var chockad. Gilles Grimandi hade ett litet glas vin och när han såg alla pints... Det var sju var åt oss fem och vi hade jobbat stenhårt i 15 dagar och var helt slut. Gilles Grimandi kunde inte förstå det. Det kunde inte vara bra för oss.

”Alla var fulla eller rökte”

Men det var inte bara de engelska spelarna som syndade.

– När vi skulle gå vidare till en annan pub gick vi längs vägen förbi kaféet och där satt alla fransmän och rökte! Jag tänkte bara ”hur ska vi kunna vinna ligan i år? Alla är fulla eller röker.” Vi vann dubbeln det året, säger Parlour.

Historien bekräftades på fredagen också av Arsene Wenger.

– Ni kan lita på Parlour. De fysiska förutsättningarna har förändrats enormt. Spelarna för 20 år sedan var lika stora vinnare men de hade mycket större frihet eftersom de fysiska kraven är mycket högre nu och för att möjligheterna till spionage i samhället har ökat. Det är mycket svårare att vara anonym nu. Pressen på spelarna är mycket större nu än på Ray Parlours tid, säger Wenger.

Även fast Arsenal-spelarna kunde prestera på planen har det kraftiga drickandet kommit ikapp många av dem. Bland andra Paul Merson har kämpat med sin alkoholism och Tony Adams är numera nykterist.

ARTIKELN HANDLAR OM