Finalrepris, brödrarmötet och stjärnsmällen

FOTBOLL

Frändén: VM-lottningen fick sina behövliga berättelser

Foto: Fifas generalsekreterare Jerome Valcke drog Spanien i samma grupp som Holland, en repris på VM-finalen i Sydafrika.

En VM-finalrepris, ett brödramöte och en stjärnsmäll i Amazonas.

VM-lottningen fick sina behövliga berättelser.

England fick en klimatchock.

Frankrike fick ett extraliv.

Brasilien fick allt ett hemmalag kan önska sig.

Foto: Johanna Frändén

Vi börjar väl från början, från A som i ”Allt talar för Brasilien”. Hemmalaget i vad som redan betraktas som ett klassiskt VM-slutspel fick en lottning som luktar seger, samba och slutspel i en liten ask. Laget måste vinna hela turneringen för att läka det nationella traumat från förlusten mot Uruguay på Maracanástadion i VM-finalen 1950 (som avgjordes i en direkt seriefinal) och får en drömstart på hemma-VM. Allt annat än tre segrar är förstås underkänt.

Något annat är, dessbättre för Brasiliens vidkommande, också helt otänkbart sett till det ganska ljumma gruppmotståndet. Och så drog hela fotbollsvärlden en kollektiv suck. Övrig grupptrojka får satsa på andraplatsen, och den ser relativt öppen ut.

Chans att röka fredspipa

Spanien och Holland får chans att röka fredspipa och minnas och, i alla fall i holländarnas fall, också glömma VM-finalen 2010. Bröderna Boateng brakar samman ännu en gång i VM-sammanhang, eftersom det inte kunde bli på något annat sätt, och om Tyskland är Europas starkaste gäng just nu är Ghana en av Afrikas tyngsta lirare med ett imponerande kval i ryggen.

I Frankrike är stämingen chockartat positiv kvällen till ära, och det är tveksamt om några spelarstrejker eller interna stridigheter kan sätta stopp för avancemang i vad som tillsammans med Brasiliens är VM:s enklaste lottning.

Vi gratulerar samtidigt Costa Rica till biljett på förstaparkett i vad som lär bli VM:s mest haussade grupp, där England och Italien ska lira igång turneringen i Amazonas och den som överlever äventyret får återhämta sig mot ett offensivt överdopat Uruguay. Det blir mumma hur det än blir och lyckas Englands supportrar intala sig vad hela världen redan vet, att man inte tillhör favoriterna den här gången heller, kan de för all del ta sig vidare ur den här gruppen också, även om lottningen är tuffast tänkbara.

Öppningsmatchen en nyckel

Öppningsmatchen blir en nyckelhistoria, där Cesare Prandellis blå mannar möjligen har en fördel av att ha smakat på den brasilianska hettan redan förra sommaren, om än under aningen mer anständiga meteorologiska omständigheter.

En svettig, långsam uppgörelse i djungeln klockan 03.00 svensk tid kan bli gruppspelets mest uppsnackade historia.

Men VM i Brasilien kommer inte sakna andra samtalsämnen.