Zlatan får kritik av Uefa efter utspelet

FOTBOLL

”Diskussionen är för länge sedan förbi i andra idrotter”

Svenska fotbollförbundet vill inte kritisera Zlatans utspel mot damfotboll.

Men Uefa ifrågasätter svensken efter hans attack.

– Jag förundras varför den här diskussionen så ofta förekommer inom fotbollen. Den är för länge sedan förbi i andra idrotter om den ens har förekommit där, säger Karin Espelund, ordförande i Uefas damkommitté, till TV4.

Expressen publicerade på juldagen en lång intervju med Zlatan Ibrahimovic. Där gav PSG-anfallaren sin syn på ”bil-gate” med Anders Svensson, samt kom med skarpa åsikter om dam- och herrfotboll.

– De kan få en cykel med min autograf så blir det bra, sa Zlatan bland mycket annat.

”Kommenterar aldrig”

Intervjun fick stor uppmärksamhet i Europa. Brittiska Daily Mail menade att Zlatan bara vill jämföras med herrar och franska L'Èquipe skrev att svensken hånade damfotboll.

Svenska fotbollförbundet (SvFF) väntade tills i går kväll med att kommentera Zlatans utspel. Och när ordförande Karl-Erik Nilsson väl gjorde det, på förbundets hemsida, rapade han ur sig floskler:

– Svensk fotboll har en tydlig värdegrund och en del av den är att vi vill varandras framgång. Men jag kommenterar eller recenserar aldrig vad enskilda spelare säger eller tycker i media. Alla är fria att uttrycka vad de vill.

”Undrar varför”

Uefa vågar dock kritisera Zlatan Ibrahimovic.

– Dam- och herridrott måste värderas utifrån deras respektive förutsättningar. Damfotboll måste värderas efter sina egna förutsättningar och egenskaper, säger Karin Espelund, ordförande i Uefas damkommitté, till TV4.

– Jag undrar varför den här diskussionen så ofta förekommer inom fotbollen. Den är för länge sedan förbi i andra idrotter, om den ens har förekommit där.

ARTIKELN HANDLAR OM