– På gränsen till en terroristattack

avMalin Wahlberg

Matchen på Tele2 Arena avbröts efter skandalscenerna på läktaren.

Nu har svenska fotbollsförbundet fått nog.

– Det här är ett nidingsdåd, på gränsen till en terroristattack, säger ordföranden Karl-Erik Nilsson.

Ett 40-tal svärtklädda män tog sig under gårdagens match mellan Hammarby och Gais genom dörrar med kodlös och upp på en avstängd läktarsektion på Tele2 Arena. Därifrån kastade de stenar, stolsdynor, öl och knallskott mot bortasupportrarna.

Nu uttalar sig förbundsordföranden Karl-Erik Nilsson efter skandalen.

– För det första blir man bedrövad, förbannad och ledsen när sådant här inträffar, där få … nej, alldeles för många förstör för alla andra åskådare. Jag tänker på de som gått dit för att få en härlig upplevelse, några kanske för allra första gången och så händer detta. Det är ett minne de drar med sig. Det skapar negativa bilder, säger han till GP och fortsätter:

– Det här är ett nidingsdåd, på gränsen till en terroristattack. Oerhört beklämmande.

"Kalla dem arenaterrorister”

Förbundet går även ut med ett öppet brev på sin hemsida under rubriken: "Svensk Fotboll eniga: Nu är det nog!".

"Svensk Fotboll attackerades i går kväll på matchen mellan Hammarby och GAIS. Det var inte fotbollssupportrar, det var inte fans. Supportrar stöttar, liksom fans. Detta var ett angrepp från individer som vi inte vill ha på våra läktare. Kalla dem gärna arenaterrorister, för det är vad de är.", skriver förbundet och fortsätter:

"Vi sluter nu våra led, vi kommer att kraftfullt agera för att ta vår del av ansvaret för arenasäkerheten. SvFF, SEF, Elitklubbarna och SFSU står sida vid sida. Utöver det behöver vi hjälp av samhällets krafter för att rida ut det angrepp vi är utsatta för, eftersom detta problem sträcker sig långt utanför fotbollens värld också."

Ökar säkerheten inför derbyt

Även Globe Arenas agerar och kommer att öka säkerheten inför derbyt mellan Djurgården och AIK den 26 september.

"Målet är alltid att ha en sån öppen arena som möjligt men sett till arrangörens behov så kommer Tele2 Arena till derbyt att få en hel del extra installationer som gränsdragningar mellan olika delar av publiken samt även ökad bemanning vid samtliga passager och nere vid planen. In mot planen kommer det även att installeras ett extra staket.", skriver de i ett pressmeddelande.

ARTIKELN HANDLAR OM

Superettan