Bruten näsa och yr: ”Jag vägrar vila”

avPer Bohman

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Den sargade Nikola Djurdjic vägrar vila.

En bruten näsa?

Vem fan bryr sig.

– Det är inte min stil att stå över en match. Det värsta som kan hända är att jag bryter näsan en gång till, säger Hammarbys kämpe inför matchen mot Dalkurd.

Det ligger en ängslan i luften i Bajenland. En slags ömsint oro för lagets kanske viktigaste spelare. Hur länge kommer Nikola Djurdjic orka ta ut sig till max i varje allsvensk match? Ingen annan springer mer. Ingen annan kastar sig in i fler dueller. Ingen annan tar fler osjälviska löpningar i presspelet. Ingen annan gör fler mål.

– Jag går alltid in ordentligt i motståndaren. I alla dueller. Till hundra procent. Så ibland får jag onödiga småskador på grund av det. Men jag väljer ju att spela så. Och jag går ju in tufft mot andra spelare och ger smällar, så jag kan inte klaga. Det är min stil.

”Yr i några dagar”

Småskador och småskador. Mot Örebro bröt han de facto näsan och blödde ymnigt.

– Men den är okej nu. Jag blir nog bra till matchen.

Men den är bruten?

– Ja. Fast jag kan andas normalt. Men jag har aldrig fått en sån smäll tidigare. Jag var yr i några dagar efter matchen. Men så är det. Näsan kanske ser lite annorlunda ut nu, men den var ju inte rak innan heller så vem bryr sig.

”Gillar inte masken”

Du kommer få använda en mask. Hur känns det?

– Det är inte alls härligt. Jag gillar det inte. Men jag måste ju ha den. Brottet i näsan är fortfarande rätt... färskt. Känsligt, liksom. Den skyddar ju om jag får en armbåge.

Det var inte läge att vila? Du har ändå slitigt väldigt hårt under en intensiv period samtidigt som du brutit näsan?

Djurdjic tar nästan frågan som en förolämpning. Som om själva tanken vore orimlig.

– Nej. Jag vilar inte. Jag vet inte hur man tar det lugnt, även om min spelstil är krävande för kroppen. Det är inte min stil att vila. Jag går all in för laget och kommer göra det under resten av min karriär.

”Skulle inte vara rätt att be mig vila”

Djurdjic fnyser ljudligt genom sina sargade näsa när han avslutar resonemanget:

– Den här typen av skador – en bruten näsa, vad är det egentligen? – kommer inte stoppa mig. Jag pratade med en specialist som sa att det värsta som kan hända är att du bryter näsan igen. Då får man fixa den igen.

Vad hade du sagt om Stefan Billborn bad dig vila en match?

– Det skulle han aldrig göra. Det skulle inte vara rätt, eftersom de känner mig som person. De vet att jag är gammal nog för att ha koll på min egen kropp. Stefan och hans stab respekterar att jag är hungrig och att jag vill spela varje match. De skulle aldrig be mig att vila.

Hammarby ligger fem poäng bakom serieledande AIK inför måndagens bortamatch mot Dalkurd, men har alltså en match mindre spelad.

Alla skytteligavinnare i allsvenskan sedan 2008 00:53
ARTIKELN HANDLAR OM