Toivonen om framtiden: ”Letar för fullt”

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

avJacob Larsson

FOTBOLL

Trots sparsamt med speltid i Toulouse gjorde Ola Toivonen en stark insats i årets VM.

Nu har 32-åringen fått en ny klubblagstränare – men söker ändå andra alternativ.

– Jag letar för fullt, säger han till Fotbollskanalen.

Efter fina prestationer i VM, med 1–0-målet mot Tyskland som absoluta höjdpunkt, har Ola Toivonen laddat om batterierna hemma i Degerfors under semestern.

Nu är han tillbaka i Frankrike för att slåss om en startplats i Toulouse, men trots att en ny tränare är på plats i Ligue 1-klubben utesluter den 32-årige anfallaren inte en flytt.

”Upptagna med att hitta något”

– Jag letar för fullt. Mitt folk är upptagna med att hitta något. Men jag är fortfarande nöjd med att spela här också, om jag får spela, säger han till Fotbollskanalen.

Toivonen har tidigare uttryckt att spel i klubblaget är ett måste för att landslagskarriären ska fortsätta.

– Jag måste spela, annars kan jag inte vara på den här nivån. Det andra har jag inte motivation till, sa han till Sportbladet efter uttåget ur VM mot England.

Och några veckor efter VM är läget detsamma, även om han kan tänka sig att satsa mot EM 2020 under rätt förutsättningar.

FK: Vad tänker du då? För efter den sista matchen sade du att det var helt beroende på om du får spela eller inte, att det ska mycket till om du ska behöva extraträna som du har gjort tidigare?

– Så är det ju. Det är kärnan till allt tror jag. Om jag inte får spela har jag inte motivationen för att lägga ner det arbetet under veckorna för att kunna hålla nivån i ett landslag. Det är jag inte beredd att göra. Det är för jobbigt, för kroppen men framför allt för huvudet. Jag vill ju fortsätta i landslaget, men om jag ska göra det är det ingen idé att kliva av på vägen så småningom. Ska man fortsätta är det bara att sikta på EM, säger han.

God stämning bakom suget

Toivonen säger att en av de främsta anledningarna till att han någonstans ser en framtid i landslaget är det goda stämningen i truppen.

– Vi har så kul hela tiden. Fan, vad roligt vi har! Sedan är Peter (Wettergren), Janne och hela ledarstaben fantastisk. Jag går och längtar efter att få åka till landslaget när jag är här nere i Frankrike, säger han.

32-åringen har efter genombrottet i Malmö FF representerat fyra utländska klubbar: PSV Eindhoven, Rennes, Sunderland (på lån) och Toulouse. I Frankrike har han varit sedan 2016.

Landslagets bästa målskyttar genom tiderna 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM