Fotboll

Mysteriet löst – 14 år efter VM-finalen

avPatrik Brenning

Läkaren: Ronaldo fick fel diagnos och tung medicin

1 av 26

Ett hjärtproblem och inte ett epileptiskt anfall.

Den feldiagnosen i Paris är enligt världsberömde kardiologen Bruno Carù förklaringen bakom Ronaldo-mysteriet under VM-finalen i fotboll 1998.

– Det förklarar varför Ronaldo spelade en så dålig match på kvällen, säger Carù till italienska Mediaset.

Ronaldo hade varit turneringens störste stjärna men var som förvandlad och stod för en fiaskoinsats när Brasilien förlorade VM-finalen i fotboll 1998 med 0-3 mot hemmanationen Frankrike. Efter matchen kom sedan en förklaring.

Ronaldo hade kollapsat på hotellrummet bara timmar innan finalen. Anfallaren var först inte med i den officiella laguppställningen men bestämde sig i sista stund för att ändå ställa upp. Enligt den populära teorin berodde kollapsen på ett epilepsianfall till följd av för mycket TV-spel men nu förkastar den världsberömde kardiologen Bruno Carù den tesen.

”Klämde ett litet organ”

Italienaren har studerat den medicinska dokumentationen från sjukhuset i Paris, lagrat i klubblaget Inters arkiv, och säger nu att Ronaldos kollaps berodde på ett hjärtproblem.

– Det som hände var att Ronaldo låg på sängen efter ett Formel 1 Grand Prix (på TV-spelet) och utan att inse det själv lutade nacken i en onaturlig position vilket klämde ett litet organ vid halspulsådern som styr hjärtfrekvens och blodtryck. Ronaldos hjärtfrekvens och blodtryck sjönk därför så att han svimmade, säger säger Carù till italienska Mediaset.

Ronaldos rumskamrat Roberto Carlos larmade i panik lagledningen och världsstjärnan fördes till sjukhus. Där placerades Ronaldo hos neurologen som aldrig upptäckte hjärtfelet.

”Kunde inte hålla balansen”

– Spelaren genomgick en rad tester men som vi alla vet bryr sig aldrig en neurolog om att titta på EKG. Men det test som ändå gjordes på Ronaldo på sjukhuset visar att han hade en hjärtrytm på 18 slag i minuten (en normal vilopuls är 60 till 80) vilket betyder att han så långt in i sjukdomsförloppet praktiskt taget saknade mekanisk eller elektrisk hjärtverksamhet.

Carù säger att feldiagnosen av Ronaldo på sjukhuset är förklaringen till spelarens bleka insats i finalen.

– Han fick en mycket stark medicin, bra för epilepsianfall, men inte för hjärtproblem. Det är en stark substans, samma som Marilyn Monroe använde när hon tog sitt eget liv, vilket reducerar och försämrar din hjärnverksamhet. Det förklarar varför Ronaldo spelade en så dålig match på kvällen och bilderna när han återvänder till Brasilien och går ner för flygplanstrappan som en berusad man, utan förmåga att hålla balansen.