Han ska väcka den röda jätten

FOTBOLL

Rodgers sin egen väg: ”Jag vill ha kontroll”

Foto: FRÄLSAREN? 39-årige Brendan Rodgers ska göra Liverpool till ett topplag igen.

Ut åkte en älskad klubbikon som först brände mer än en miljard på spelare och sedan tappade fotfästet.
In kommer en chansning med minsta möjliga Premier League-erfarenhet för att rädda Liverpool.
In kommer Brendan Rodgers, 39
– Jag kanske är ung, men jag har tränat i 20 år, säger han.

Foto: LÄR DIG ALLT OM EUROPAS TOPPLIGOR Ligabibeln från Sportbladet finns i butik onsdag 15 augusti till söndag 19 augusti.

HUW JENKINS SUCKADE. Han skakade lite modest på huvudet och lade pannan i djupa veck när han greppade pennan och avfärdade ännu ett namn på pappret med en snabb handledsrörelse.
Swanseas ordförande behövde en ny tränare, men det verkade inte som att så många tränare, nya som gamla, behövde Swansea och listan med tänkbara kandidater var nu lika full av överstrykningar som klubbens långsiktiga problem var många.
Sommaren 2009 hade Roberto Martinez snabbt lämnat tillvaron i walesiska Swansea och Championship och kört M6:an norrut, över gränsen till England och mot Premier League-utmaningen i Wigan. Hans ersättare Paulo Sousa gjorde snabbt succé, men stack sedan till den tydligen intressantare uppgiften i Leicester efter bara en säsong i Wales och nu, mitt på sommaren 2010, behövde Huw Jenkins plötsligt jobba med sin tredje tränare på bara ett år. Han ville ha ett pålitligt namn, men hade redan fått stryka sex och stod nu osäker inför ett sjunde namn som var högst tveksamt.
Jenkins knackade pennan i bordet några gånger, tvekade. Sedan ringde han.
BRENDAN RODGERS HADE varit en lovande försvarare som ung. 18 år gammal värvades han av Reading och gjorde ett gäng matcher med klubbens reserver, men svåra knäproblem tvingade den nyfikne nordirländaren att lägga av bara två år senare. I stället fortsatte han som ledare och tog 1995 över Readings ungdomsakademi och började omgående studera fotbollens teori och praktik både närgånget och noggrannt. Rodgers var ambitiös. Han plockade isär engelska, holländska och spanska fotbollsfilosofier och jämförde, vägde och målade ut skillnader och likheter. Sedan bestämde han sig för hur han ville spela och bara 31 år ung förklarade han sina tankar för José Mourinho när portugisen ville att Rodgers skulle ta över Chelseas U18-lag.
– Jag gillar att ha bollen. Jag att kontrollera matcher. Jag gillar att ha kontroll över mitt eget öde.

Läs hela reportaget om Brendan Rodgers och Liverpool i Ligabibeln. I butik 15-19 augusti.

ARTIKELN HANDLAR OM