”Framtiden har tagit över från nutiden”

Ett år sedan Sveriges största fotbollsövergång – nu ser tyskarna en förändring

avPatrik Brenning

Foto: Borussia Dortmund GmbH & Co. KGa / BVB

För på dagen ett år sedan lämnade Alexander Isak AIK för Borussia Dortmund i svensk fotbollshistorias dyraste övergång.

Så var står nu 18-åringen efter ett utbildningsår i Bundesliga?

Enligt tysk media har framtiden åtminstone på träning redan tagit över från nutiden.

Managern Peter Stöger delade på måndagen upp sin Borussia Dortmund-trupp i två lag och lät spelarna genomföra en internmatch elva mot elva. Det ena laget anfördes av skyttekungen Pierre-Emerick Aubameyang, som efter en strulig höst är på väg att bråka sig till en övergång till engelska Arsenal. Det andra frontades av anfallarens tilltänkta arvtagare – 18-årige Alexander Isak.

”Jag är väldigt nöjd”

Det är på tisdagen på dagen ett år sedan Isak skrev på för Dortmund till en kostnad av 90 miljoner kronor och med Aubameyang på väg bort diskuterar tysk press nu om svensken är redo att ta över.

”Åtminstone på träning har framtiden redan tagit över från nutiden”, skriver WAZ efter att både Isak och Aubameyang noterats för två mål var under måndagens internmatch. Kicker beskriver också hur den svenske 18-åringens självförtroende ökat markant på senare tid. Något även tränare Stöger noterat.

– Om du känner att du faktiskt har en möjlighet att få fler minuter i matcherna om du presterar bra på träning så kan du ta två eller tre steg ytterligare i din utveckling, säger Stöger till tidningen och fortsätter:

– Jag är väldigt nöjd med både Alexander Isak och Jadon Sancho (den 17-årige engelske mittfältaren). Jag har sett vad de kan erbjuda och även om de inte har statistiken ännu så har de mitt fulla förtroende.

Väntas få ny konkurrent

WAZ hyllas också Alexander Isak men skriver samtidigt att klubben ännu inte är redo att lägga hela lagets anfallsbörda på svenskens axlar. Därför väntas den unga anfallstrio Dortmund hoppas ska bli deras framtid, Isak, Sancho och 19-årige amerikanen Christian Pulisic, få mer rutinerad förstärkning innan transferfönstret stänger den sista januari.

Foto: Peter Steffen / TT / NTB Scanpix

– Jag är väldigt nöjd med alla tre men i Dortmund handlar allt i slutändan om att ta poäng och för att lyckas med det måste du göra mål, säger Stöger.

Dortmund planerar därför att återinvestera delar av de 688 miljoner kronor de hoppas få av Arsenal för Aubameyang i en ny anfallare. Ett lösning som nämns är att fransmannen Olivier Giroud lånas in säsongen ut från just Arsenal.

ARTIKELN HANDLAR OM