”Malmö och AIK kan spegla sig i varandra”

Uppdaterad 2015-04-10 | Publicerad 2015-04-09

 Kontroversiellt  Hett  Ständig guldjakt – i kväll är det dags för matchen där alla vill tysta alla

De stora derbymatcherna spelar i en egen liga.

Men där bakom framstår Malmö FF-AIK alltmer som det allsvenska konkurrentmötet nummer ett.

Ständiga topplaceringar, heta matcher och ett par omdiskuterade d­omslut har spätt på r­ivaliteten.

Följ ämnen
Malmö FF

Det är knappast ett nytt ­fenomen att Malmö och AIK är rivaler.

Som etta och trea i maratontabellen tillhör klubbarna det självklara toppskiktet i svensk fotboll, men på senare år har rivaliteten skruvats upp ytterligare några snäpp.

Inte nog med att klubbarna är ensamma om att ha hamnat topp-fyra under de senaste fyra säsongerna, när lagen har mötts har det blivit både hett och kontroversiellt.

– Rivaliteten handlar nog främst om två saker. Malmös stora sportsliga framgångar har förstås bidragit, men så har det varit ett par omdiskuterade domslut också, säger Patrik Sundberg, styrelseledamot i Allmänna supporterklubben.

Domsluten som Sundberg syftar på handlar om offsidebedömningar.

I april 2013 fick Kwame Karikari sitt till synes korrekta 1–0-mål bortdömt på Friends arena, och i stället gav Jiloan Hamad Malmö tre poäng ­genom ett övertidsmål – som för övrigt var det första i allsvenskan på nationalarenan.

– Den assisterande domaren har en fruktansvärt dålig dag på jobbet. Det är som en snickare som kommer till jobbet och inte träffar eller slår i en enda spik. De som i­nte klarar av det brukar gå hem, dundrade AIK:s sportchef Björn Wesström efteråt.

I maj 2014 hamnade nästa domslut i fokus. Då kvitterade Malmös Pawel Cibicki till 2–2 i slutminuten med ett skott som skymdes av en offsidestående Markus Rosenberg.

– Det är solklar offside. Rosenberg står i vägen så att (målvakten) Patrik Carlgren inte kan se något, sa AIK:s försvarare Alexander Milosevic.

”Pengarna går inte dit”

Skannar man AIK-forum på nätet är det inte särskilt svårt att hitta röster om att Malmö är ”förbundets lag” som gynnas av domare och etablissemanget. Att många fotbollstyckare slog fast att skåningarnas Champions League-framgångar var ”bra för svensk fotboll” retade också upp vissa svartgula supportrar.

– Förbundets lag har jag väl inga kommenterar till, men om man ser till ”bra för svensk fotboll” så handlade det mycket om att miljonerna som flödade in till Malmö skulle strömma ner till andra lag. Vi har sett ganska tydligt att pengarna inte gått dit, u­tan till Norge och England där Malmö har handlat ifrån, säger Patrik Sundberg som också ställer sig frågade till vissa himmelsblå röster om domarinsatserna.

– Efter våra matcher har det har varit en del snack om att domsluten jämnar ut sig över en säsong, men det var lite annat ljud i skällan efter utvisningen (Enoch Kofi Adus) i Sundsvall.

Hur ser du på dagens match?

– Väldigt spännande match mellan två förmodade topplag. Jag såg att någon kollega till dig skrivit en artikel om att Malmö kan göra ett guldryck redan nu, i andra omgången, så det ska bli i­ntressant att se vad vi kan göra. Det ska ju spelas om det också.

”Morfar hatade IFK”

Tony Ernst, tidigare ordförande i MFF Support och numera ordförande i den nationella supporterorganisationen SFSU, har också noterat att rivaliteten mot AIK växt.

– Det är alltid nya rivaler. För mig är Göteborg den stora rivalen, jag var med när vi slogs med dem om SM-guld varje år. Min morfar hatade IFK Malmö, men det är ju svårt att tycka något om dem nu. Jag har full respekt för att yngre MFF:are har AIK som den stora motståndaren.

– Som jag ser det handlar det om två saker. Dels att ­båda är framgångsrika, men också att vi påminner om varandra. Båda har stora supporterskaror som är aktiva

i sina frågor, det är tifo, det är bengaldebatter och så vidare. Vi är också de enda klubbarna som på riktigt lyckas integrera samhället på läktaren. Bägge lagens klackar ser ut som det gör på stan.

I andra klubbar är det ofta blonda vita killar både på läktaren och plan. Malmö och AIK kan på så sätt spegla sig i varandra.

”Djupare än domslut”

Tony Ernst tror däremot inte att de omdiskuterade offsidebedömningarna har påverkat rivaliteten särskilt mycket.

– Rivaliteten bygger på ­något mycket starkare och djupare än enskilda domslut. Jag är helt övertygad om att domslut jämnar ut sig över en säsong. Inte över en match, men över en säsong. Men visst, om AIK gjort 1–0 på Friends så hade vi nog inte hämtat oss. Det var onside, även om det var otroligt svårt för en linjedomare att se.

– Jag är personligen en ­sådan som hatar att skylla på domaren. Det ska inte mitt lag göra heller, vi ska fokusera på matchen exakt som vi gjorde i Sundsvall. Domslutet mot Adu jämnar inte ut sig över en match, men över en säsong. Det finns inget att diskutera där.

* 19.00: Malmö FF-AIK, C More Sport