Olsen: Vi behöver en Zlatan

avMichael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:

Sverige långt före Danmark i integrationen av utlandsfödda

Länderna ska göra upp om en EM-plats.

Men en seger har Sverige redan vunnit mot Danmark: Integrationskampen inom fotbollen. 

– Zlatan har varit en fantastisk förebild för många, säger danske förbundskaptenen Morten Olsen.

Danske vänsterbacken Riza Durmisi är den förste spelaren med utomnordisk bakgrund att slå igenom rejält i det danska landslaget. 

Det må vara jämnt inför de två playoffmatcherna mellan Sverige och Danmark, men när det gäller integration inom fotbollen är segern blågul.

Det är bara att se vilka spelare som finns i de troliga startelvorna på lördag, titta vilka bakgrunder spelarna har i A- respektive U21-landslagstrupperna hos de båda brödrafolken.

– Integrationen är mycket viktig. Se på klubbfotbollen som är multikulturell. Landslagsfotbollen blir det mer och mer. Det startade med Frankrike som blev världsmästare och Europamästare tack vare sina gamla kolonier. Se på Belgien nu. Tre fjärdedelar av deras spelare har rötterna i Kongo, Marocko och så vidare, säger Danmarks förbundskapten Morten Olsen till Sportbladet.

”Är på rätt väg”

– De spelarna har inflytande för att de är annorlunda spelartyper än de svenska och danska spelarna. Man ser det med Zengin och Durmaz hos Sverige, med Yussuf Poulsen och Martin Braithwaite hos oss. De har ett annat rörelsemönster.

Har Danmark lyckats lite sämre än Sverige med integrationen?

– Vi har alltid hört att vi varit en liten bit efter svenskarna, säger Olsen med ett brett leende. Men jag tycker att vi är på väg åt rätt håll. De nya spelarna bidrar med mycket positivt, men det är inte helt bekymmersfritt heller.

Är det lättare för invandrargenerationen att slå sig fram i svensk fotboll för att deras typ av spelare mer varit en brist i Sverige än i Danmark?

– I Danmark lägger vi vikt vid organisation och struktur, men vi tittar också på individen. När vi har en struktur i en position ska det också finnas frihet. Jag anser att det i slutändan är spelaren själv som bestämmer vad för typ av fotboll han eller hon vill spela. Som jag sa tidigare, det finns många fördelar med integrationen, men också nackdelar.

2011 ställde sig danske idrottsforskaren Martin Treumer Gregersen frågan i boken ”Hvorfor har vi ingen Zlatan i dansk fodbold?”.

”En fantastisk förebild”

Gregersen kom fram till att den danska fotbollsmodellen lutar sig mot en tradition där bland annat klubbens värderingar, laget och den taktiska strategin alltid står över individen. Men det handlade om mer än bara själva spelet: hur spelarna bör uppträda utanför planen, agera ansvarsfullt och ordentligt, ta hänsyn till andra, vara flitiga.

Det saknas någon som rivit murarna på andra sidan sundet.

Behöver dansk fotboll en galjonsfigur, en Zlatan, för de här invandrar- och flyktingbarnen?

– Absolut, absolut! Zlatan har varit en fantastisk förebild för många yngre människor. Finns det en sådan galjonsfigur som Zlatan integrationsmässigt så hjälper det. Folk får någon att se upp till. Man behöver en bredd men också en topp som inspirerar andra, säger Morten Olsen.

Matchen mellan Sverige och Danmark sänds 20.45 på lördag i Kanal 5

Publicerad: