AIK Fotboll

”AIK kommer vara med hela vägen”

Av: 

Oskar Månsson

FOTBOLL

Månsson: Henok Goitom bäst i allsvenskan just nu

FALKENBERG. Efter 45 ostrukturerade och osäkra minuter gick Andreas Alm tillbaka till grunderna, och vips så såg AIK ut som det topplag de är.

Matchvinnare i 4-2-segern på Falkenbergs IP: lagets formsvagaste och formstarkaste spelare.

Sportbladets Oskar Månsson.
Sportbladets Oskar Månsson.

När Henok Goitom skickade upp 2-0 i nättaket i den 53:e matchminuten gick Nebojsa Novakovic ner på knä med händerna i luften. Jag vet om AIK:s assisterande tränare ville tacka högre makter eller bara fick glädjefnatt, men det var om inte annat en påminnelse om vad som faktiskt står på spel.

Det är ju ett djävulskt race där uppe i tabelltoppen, varje tappad poäng innebär tappad mark.

Nu fick Novakovic ett bryskt svar från ovan, minuten senare nickade FFF-kaptenen David Svensson in en reducering, men vid det här laget var det AIK:s match. Kort därefter gick Henok Goitom upp i skytteligaledning via ytterligare ett mål, och så var spänningen över, sista halvtimmen spelades mest av. När Mohamed Bangura defilerade in 4-1 efter ett mönsteranfall med kvarten kvar fick vissa på Falkenbergs IP nog och gick hem. Stefan Rodevågs sena reducering gick dem därmed förbi.

FFF bra i första

Dessförinnan hade det varit betydligt mer action.

Första halvlek svängde ikapp med västanvinden. Falkenberg spelade snabbt och rakt och fick tidigt grepp om mittfältet där David Svensson och Alexander Jakobsen var framgångsrika. Den senare, som förr i tiden ska ha gått under smeknamnet "Danmarks Ronaldinho", var en överraskning för mig. Emellanåt spelade Jakobsen med för små marginaler, men för det mesta var han både kreativ och konkret. Två fina långskott fick dansken iväg, båda räddades av Patrik Carlgren.

AIK hade problem. I skadade Stefan Ishizakis frånvaro flyttades Mohamed Bangura ner på vänsterkanten vilket gav Fredrik Brustad en plats på topp. Den formationen, som i uppspelsfasen såg ut som ett rakt 4-3-3, fungerade inte särskilt bra. AIK-spelarna gick rakt in i Falkenbergs högt spelande backlinje istället för att söka ytorna där bakom.

Nej, Falkenberg var nog så bra i första halvlek och just före paus hade västerbacken Adam Eriksson ett lågt skott mot bortre stolpen som sånär smet in. Istället var det AIK som gick till halvtidsledning efter att Fredrik Brustad älgat igenom på en långboll. Fri mot målvakten Otto Martler placerade Brustad, som inte satt många fötter rätt den här säsongen, säkert in bollen vid stolpen. Ett viktigt mål, förstås, inte minst för Brustad själv. Om det lossnar för den snabbe norrmannen har AIK en outnyttjad resurs att använda sig av.

I andra halvlek spelade Brustad till höger och Bangura på topp bredvid Goitom i ett tydligare 4-4-2 vilket gav bättre stadga. För Henok Gotiom blev det också ett lyft, men den formstarke anfallaren var nyttig även före paus, då framförallt genom sitt hårda jobb.

Finns det en bättre spelare i allsvenskan just nu?

Jag tror inte det.

Att Henok inte försvann till Kina i somras kan bli guld värt för AIK, om ni ursäktar en sliten klyscha. AIK kommer att vara med i toppstriden in i det allra sista, det är jag helt säker på vid det här laget.

Om de vinner? Ja, det vågar jag inte spekulera om just nu, det är alldeles för jämnt där uppe.

Mossigt

För Falkenberg var det en tung förlust, men trots en svacka på slutet så är FFF alltjämt över kvalstrecket, vilket är bra jobbat för en förening som inte är större än att speakern kan ropa upp att en åskådare tappat sin plånbok på Kings Hill inne i stan.

Jag tycker även att Falkenberg spelar en positiv, energifylld fotboll, även om de inte orkade stå emot i längden den här gången. Hade det bara funnits lite mer spetskvalitet i offensiven hade de mycket väl kunnat avgöra den här matchen i första halvlek. Ambitionerna är det i alla fall inga fel på.

Däremot har jag ett litet tips till klubbledningen: ta bort det mossiga greppet med cheerleaders före matchen. Att kvinnor i kjol ska stå och vifta med halsdukar inför männens match: ja, det väcker inga vidare fotbollskänslor hos mig. Bättre då att låta de små barnen som vandrar ut med spelarna stå i fokus.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla Champions League-matcher på C More. Beställ här

C More

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

AIK Fotboll

Falkenbergs FF

Henok Goitom

Fredrik Brustad

Andreas Alm