Europa League 2015/2016

Därför stannande Poznan-fans hemma

Av: 

Kristopher Karlsson

FOTBOLL

2010: Fotbollsfest – 2015: Tomt och tyst

Flyktingar på väg mot serbisk-kroatiska gränsen under gårdagen. Lech Poznans supportrar är kända för att vara några av de mest högljudda i Europa.
Flyktingar på väg mot serbisk-kroatiska gränsen under gårdagen. Lech Poznans supportrar är kända för att vara några av de mest högljudda i Europa.

I Lech Poznans hemmapremiär av Europa League 2010 mot RB Salzburg fyllde 42 000 åskådare läktarna.

I gårdagens premiär mot Belenenses var 7 934 på plats, klubbens sämsta publiksiffra denna säsong.

Enligt lokal press stannade många hemma för att biljettintäkter skänktes till offer av flyktingkatastrofen.

Lech Poznans supportrar är kända som några av de mest högljudda och livliga i Europa. När Manchester City i Europa League för fem säsonger sedan mötte polackerna var de engelska supportrarna så pass imponerade av läktaruppvisningen att de i dag sjunger ”Lets all do the Poznan” samtidigt som de hoppar med ryggen vänd mot plan.

Men i gårdagens Europa League-match mot Belenenses (0-0) var det skralt och tyst på läktarna. Inea Stadion tar in totalt 43 269 åskådare och gårdagens publiksiffra, 7 934, är den sämsta för säsongen.

MFF deltar

Enligt lokaltidningen Nasz Glos Poznanski stannande stora delar av fansen hemma som följd av Uefa:s beslut att samtliga deltagande lag i både Champions- och Europa League skulle donera 1 euro per såld biljett till hjälporganisationer som arbetat med flyktingkatastrofen.

Initiativet har döpts till 90 Minutes For Hope, och även Malmö FF kommer att donera delar av biljettintäkterna från sin hemmamatch med Real Madrid om två veckor.

”Saknar motstycke”

Men initiativet har alltså inte varit populärt hos delar av Poznan-fansen.

”Det skulle bli en fullsatt arena i Europa League-premiären men det blev så pass tyst att det saknar motstycke. Arenan tömdes på en minut efter slutsignal och det går inte ens att jämföra med den fotbollsfest vi fick bevittna när Europa League inleddes för fem år sedan”, skriver Nasz Glos Poznanski.

När Lech Poznan spelade i turneringens gruppspel 2010 var publiksiffrorna i hemmamatcherna 42 000 (RB Salzburg), 42 590 (Manchester City) och 42 590 (Juventus)

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Europa League 2015/2016

Europa League

Belenenses

Uefa

Malmö FF

Manchester City