Svenska U21-bragden – en nervpers för Celta

Publicerad 2015-07-12

Sportchefen: Därför värvade vi John Guidetti

Celta Vigo förde diskussioner med John Guidetti redan i början av sommaren.

Men när svensken valde att vänta till efter U21-EM med att skriva på för ny klubb blev det ett par nervösa veckor för klubbens sportchef.

– Sverige bara fortsatte att vinna matcher. John gjorde en bra turnering och då tänkte jag att det skulle bli ännu svårare, säger han.

Sportchefen Miguel Montes Torrcilla (tvåa från höger, vid Guidettis vänstra sida) har fått jobba hårt. Här får han njuta vid presentationen.

Celta Vigo ville ha John Guidetti redan 2012. Men efter nervskadan som satte käppar i hjulen för anfallarens karriär blev det aldrig av. Trots det har klubben följt honom sedan dess och gjort flera värvningsförsök fram till att man äntligen lyckades locka honom denna sommar.

För klubbens sportchef, Miguel Montes Torrecilla, har det varit en nervös sommar medan han arbetat på att värva Guidetti. Efter dagens presentation möter han Sportbladet efter en dusch i lagets omklädningsrum.

– Vi var intresserade av John redan för tre år sedan. Efter skadeproblemen blev det inte av. Men nu, efter två starka säsonger av oss i ligaspelet, ville vi ha John eftersom han passar in bra i vår satsning. Vi letade efter en ung anfallare med bra rörlighet i straffområdet eftersom vårt lag är väldigt snabbt, säger Montes Torrecilla.

”Jag hade en vision”

Guidetti hade efter ett starkt U21-EM attraherat intresse från en rad storklubbar över hela Europa – och sportchefen hann bli nervös.

– Anfallsmarknaden är alltid svår, och ännu svårare med ett så stort namn som John eftersom han har många alternativ. Och sedan blev det ännu svårare när John beslutade sig för att vänta ut U21-EM i Tjeckien.

Hur nervös var du under EM?

– Nervös, säger han med en pust och fortsätter:

– Eftersom Sverige bara fortsatte att vinna matcher.

Hoppades du att han inte skulle göra för många mål?

– Nej, nej, nej, säger han med ett snett leende och fortsätter:

– Men John gjorde en bra turnering och då tänkte jag att det skulle bli ännu svårare. Men när han anlände här i Vigo i fredags hade vi ett möte med honom. Jag hade en vision om att vi hade en möjlighet om att få honom, och den gick i uppfyllelse. 

”En underbar person”

Visst gjorde den det. I går blev övergången officiell och i dag presenterades han inför drygt 500 fans på Estadio de Balaídos.

– Jag berättade för honom att laget är väldigt offensivt och att våra tekniska spelare skulle sätta upp honom i många lägen att göra mål. Det var ett bra möte.

Vad tycker du om honom som person?

– Han är underbar. Han är en person med öppen mentalitet och en väldigt glad person. En stark mentalitet. Han har haft motgångar i sin karriär men jag tror att dessa upplevelser varit bra för honom. Det har gjort honom till en hård spelare, med mycket passion.

Följ ämnen i artikeln