Ministerns krav: Stanna

FOTBOLL

Kina vill behålla Marika över OS

Foto: FORTSÄTTER RESAN? Kina vill behålla svenska förbundskaptenen Marika Domanski-Lyfors över OS.

Kina vill att Marika Domanski Lyfors fortsätter som förbundskapten för damlandslaget över OS i Peking nästa år.

Idrottsministern till och med kräver det.

Själv tvekar hon.

– Det är enbart privata skäl det handlar om, säger hon till TT.

Tänk om Lena Adelsohn Liljeroth ringde till Lars-Åke Lagrell och krävde att fotbollsförbundet skulle övertala Thomas Dennerby att stanna som förbundskapten för damlandslaget.

Så fungerar det inte i Sverige, men väl i Kina.

Där har idrottsministeriet beordrat fotbollsförbundet att göra allt i sin makt för att förbundskaptenen för damlandslaget, Marika Domanski Lyfors, ska stanna och leda laget över OS i Peking nästa år.

– Jag vill inte kommentera de uppgifterna, men jag vet att jag gjort ett bra jobb med laget och jag tycker jättemycket om tjejerna, säger Domanski Lyfors.

Domanski Lyfors blev förbundskapten för ”Kinas stålrosor” i våras, med första målet att leda laget till semifinal i VM i Kina och med en option på att leda laget över OS. Målet infriades inte, Kina slogs ut i kvartsfinalen i VM, och Domanski Lyfors åkte tillbaka till Sverige för att fundera på om hon ville fortsätta ett år till. Hon tvekade eftersom hon tyckte att det var jobbigt att vara ifrån familjen under långa perioder.

– Även om Domanski Lyfors inte uppfyllde sitt löfte var hon en injektion för landslaget och supportrarna var så nöjda. Kan vi inte övertala henne att stanna kvar är det fotbollsförbundets fel, säger en person från idrottsministeriet enligt nyhetsbyrån AFP.

Domanski Lyfors för just nu diskussioner med Kinas fotbollsförbund.

– Jag bestämmer mig på måndag, säger hon.

Vilka skäl gör att du tvekar till att fortsätta?

– Det är enbart privata skäl det handlar om. Det var jobbigt att vara borta i perioder från min son som är 17 år.

TT