Analytiker om turerna kring Berg-affären:

FOTBOLL

”Aldrig hört talas om något liknande”

GÖTEBORG

IFK Göteborg säljer Marcus Berg för 35 miljoner kronor – och ändrar hastigt reglerna för det tänkta riskkapitalbolaget.

Blåvitt riskerade att utsättas för en investerarkupp.

– Det låter som om det blev en alldeles för bra placering, säger Gunnar Ek på Aktiespararna.

I går avslöjade Sportbladet att övergången för 35 miljoner kronor till Groningen var klar.

19.30 på fredagskvällen kom den officiella bekräftelsen från IFK Göteborg.

I pressmeddelandet skriver föreningen också att man beslutat att plocka bort Marcus Berg ur den spelarkorg som skulle ingå i det tilltänkta riskkapitalbolaget.

Orsaken? IFK Göteborg riskerade enligt vad Sportbladet erfar att utsättas för något som kan liknas vid en investerarkupp.

Klubben har sedan en tid tillbaka skickat ut ett prospekt med ett erbjudande till företag och privatpersoner om att investera i riskkapitalbolaget.

Berg gav pengarna åter

Erbjudandet är öppet till 31 augusti och målet är att få in 15 miljoner kronor.

Ett av lockbetena var en spelarkorg med sex IFK-spelare där riskbolaget skulle få 45 procent av nettointäkten vid en försäljning.

Redan försäljningen av Marcus Berg skulle alltså i praktiken garantera pengarna tillbaka till investerarna, som sedan dessutom kunde få rejäl värdeökning om någon av de fem kvarvarande spelarna såldes.

”Aldrig hört något liknande”

I pressmeddelandet antyder IFK Göteborg att det de senaste dagarna dykt upp investerare, som snarare sett ett ekonomiskt klipp än det bästa för föreningen framför ögonen.

– Varken vi eller bolaget vill hamna i en situation där det kan ifrågasättas om investerarna gått in i bolaget efter att förhandlingarna med Groningen blivit kända, skriver IFK Göteborgs ordförande Stig Lundström.

Gunnar Ek, bolagsanalytiker hos Aktiespararna säger:

– Under alla mina år i den här branschen har jag följt många olika investeringserbjudanden men aldrig hört talas om något liknande.

En investering där värdet på produkten stiger enormt samtidigt som man kan teckna sig.

– Det låter som det blev en alldeles för bra placering, säger Ek.

IFK Göteborg meddelar därför att man ”tillsammans med bolaget” beslutat att plocka ut Marcus Berg ur spelarkorgen. Ingen del av övergångssumman går till riskkapitalbolaget.

”Kan riskera stämning”

Men då uppstår nästa problem:

– För mig låter det som IFK är ute på djupt vatten. Det går inte att ändra villkoren på det här sättet. Då kan man riskera en stämning från de som redan har tecknat sig, säger Gunnar Ek.

Vad borde IFK Göteborg gjort istället?

– De borde stoppat emissionen och accepterat de som redan tecknat sig för att investera med de villkoren som gällde från början.

Sportbladet har förgäves sökt och lämnat meddelanden till flera personer i IFK Göteborgs styrelse.

Ingen har valt att återkomma.

ARTIKELN HANDLAR OM