”Fritz" borde hålla tätt – även utanför planen”

FOTBOLL

Bank om rysaren i Superettan

Fredrik Persson har hållit tätt hela året, han borde förstås gjort det i går också.

Att hålla allsvensk klass handlar inte bara om att spela fotboll.

Oavgjort mot ett vilt jagande Örebro i näst sista matchen var bara ytterligare ett bevis - som om det behövdes - på att Trelleborg är superettans solklart bästa lag i år. Det är inget snack om att TFF förtjänar sin plats i allsvenskan.

Alltså snackades det om annat på Vångavallen i går.

- För vår del är det bättre om BP går upp, sa en av alla dessa unga supermålvakter som härdats i TFF.

Tätaste laget

Den här heter "Fritz" Persson, och är ett av de stora skälen till att Trelleborg blir superettans tätaste lag någonsin, med 17 nollor och ett försvar som fram till alldeles nyligen var det elitlag i Europa som släppt in minst antal mål. I går släppte Persson in ett sent mål från Ian Jeffes, innan han förklarade att han helst ser att ÖSK missar den allsvenska platsen.

Grattis, Fritz.

Till den allsvenska platsen, till en fenomenal säsong - och till att ha kvalat in på topplistan över årets dummaste uttalanden i svensk fotboll (konkurrensen är, som alla år, stenhård).

När Conny Karlsson säger att "var och en får ha sin åsikt" har han förstås helt rätt, men det är all skillnad i världen på att ha en åsikt och att göra den offentlig med en vecka kvar till en match som avgör andra klubbars framtid.

Handlar om respekt

Det handlar inte om att hyckla eller att vara oärlig, det handlar om professionalism och respekt för motståndare.

Och nej, jag tror inte att någon normal människa blir upprörd eller paranoid eller ens det minsta lilla sur på Fredrik Persson.

Han kommer inte att kasta in bollar på Grimsta, Linus Malmqvist kommer inte att vika ner sig och Michael Mensah kommer att röja runt som vanligt. Den som ens diskuterar en läggmatch vet väldigt lite om hur en klubb som TFF eller en tränare som Conny Karlsson fungerar. Trelleborg är inte Juventus - även om de sålde en målvakt dit en gång.

Bitter eftersmak?

Men Persson borde lekt med den här tanken:

Vad händer om han råkar göra en Paul Robinson-tabbe eller ens en Daniel Örlund-tabbe på lördag? Vad händer om den skulle råka innebära att BP får den där platsen på Örebro SK:s bekostnad?

Då står han där, med blå ögon och Närke i hälarna och en bitter eftersmak i stället för en perfekt säsong.

Fritz förtjänar bättre. TFF förtjänar bättre. Jag har varit förbannad på klubben sedan de åkte ur allsvenskan senast, efter att ha fegat ur och sparkat den bestämde, passionerade tränaren Ulf Larsson.

Vet vilka TFF håller på

Nu har de en lång vinter på sig att förstärka laget utan att offra sin trygga, sydskånska modell. Jag ser fram emot att åka till Vångavallen 2007.

Hur det blir med den där andraplatsen får vi se. BP var skandalöst uselt mot IFK Norrköping senast de hade chansen att rycka mot allsvenskan. På lördag har de chansen en gång till, och om jag vore ÖSK:are så hade jag nog mest glad över att TFF har en dumt ärlig målvakt.

Jag menar, de skulle ju bara våga göra en dålig match, nu när hela Sverige vet vilka de håller på.

ARTIKELN HANDLAR OM

Superettan