AIK räddade poäng efter sen kvittering

FOTBOLL

Gnagets tur att fixa 2-2 i slutskedet

För en vecka sedan tappade AIK tre poäng och ledningen mot Helsingborg i sista minuten. En vecka senare var det serietvåans tur att kvittera i slutskedet.

Men båda lagen på Örjans Vall hade behövt en seger.

– Så klart tre poäng hade varit optimalt, säger 2-2-målskytten Nicklas Carlsson.

AIK kom till spel i vätan på Örjans Vall med ett nydisponerat lag med flera ändringar från Helsingborgsmatchen senast, typiskt Rikard Norling-manér således.

Men om motståndarna tidigare under serien för det mesta blivit överraskade av AIK-tränarens ständiga rokader och sista-minuten-omplaceringar slog Norlings taktik den här gången fel ut.

Halmstad, som vid seger hade chansen att i praktiken säkra nytt kontrakt, tog tag i taktpinnen redan från start.

Fribrock het

Ajsel Kujovic missade öppet mål efter en misslyckad bakåtpass i den första matchminuten och sedan radade hemmalaget upp målchanser.

Martin Fribrock var hetast och skapade på egen hand en handfull fina målchanser under den första kvarten.

När målet väl kom var det dock en gammal Malmö-veteran som spräckte AIK-keepern Daniel Örlunds nolla.

Hasse Mattison kom ångandes i mitten och väggspelade sig fram genom gästernas defensiv. Ensam med Örlund avslutade han kyligt.

Ett chockat AIK var tvunget att hitta på något och Rikard Norling kastade in mittfältsjokern Dulee Johnson redan efter en halvtimme.

Bytet gav ingen omedelbar förbättring. Med fyra minuter kvar till halvtidsvilan sköt Fribrock 2-0 mellan benen på Örlund, läckert framspelad av Dusan Djuric.

Slutforcering sista kvarten

I andra halvlek tände ett jagande AIK till först under den sista kvarten. Och slutforceringen skulle räcka till en poäng. Startskottet för kvitteringsjakten var Miran Burgic reducering till 1-2 i den 74:e minuten.

Burgic sköt bollen i mål efter att Jimmy Tamandis inlägg studsat som en flipperkula på HBK-huvuden och ben.

I den 86:e minuten kom sedan kvitteringen. Efter en mäktig offensiv lyckades Nicklas Carlsson få bollen i mål med knäet.

Delad pott i en match där båda lagen behövde en trepoängare – AIK för guldstriden och Halmstad för jakten på nytt kontrakt.

– Vi går ut och gör en bra halvlek, vi gör två mål framåt och släpper inte in något mål bakåt. Men första halvlek är inte godkänd, sade Nicklas Carlsson till TV4 efter matchen.

Om guldstriden, där Elfsborg nu har chansen att rycka ytterligare, sade han:

– Mycket kan hända, men så klart hade tre poäng i dag varit optimalt.

Jim Jaber

ARTIKELN HANDLAR OM