KUNGEN & LOSERN

FOTBOLL

Kappelin: Kakà får Guldbollen – Ronaldo har ett löjets skimmer över sig

1 av 2 | Foto: Kungen...

På söndag får Kakà Guldbollen i direktsändning på fransk TV.

Samtidigt sitter en före detta dubbel-Guldboll i Milano och begrundar sitt senaste, märkliga missöde.

Enligt uppgift kommer Kakà att träda fram på scenen i en specialdesignad kostym av Giorgio Armani. La Gazzetta visar skissen, en svart klassiker som är skuren för att passa Kakàs långa, gängliga kropp.

Vit skjorta och mörkgrå slips med tillhörande näsduk att stoppa i bröstfickan, är kronan på verket.

King Giorgio älskar Kakà precis som han älskade Andrij Shjevtjenko före honom. Samma slanka siluett, samma öppna leende, samma naturliga savoir faire.

Det är som i sagan. De vackra, unga och framgångsrika får prinsessan och hela kungariket. Man borde kanske tillägga att vissa klubbar är mer benägna än andra att få se sina stjärnor på podiet i Paris. Det har med makt och pengar och synlighet att göra.

Kakà är väl värd sitt pris. Få spelare är så mångsidiga och har en så jämn och hög prestationsnivå som han. Kakàs insats för Milans seger i Champions League i våras har naturligtvis spelat stor roll för valet. Zlatan har inte vunnit tillräckligt ännu. Men hans tid kommer.

Till Kakàs lycka, har ingen räknat in hur det går för Milan i ligan den här säsongen. Det vill säga uselt.

Silvio Berlusconi bedyrar att han älskar sina spelare ändå, men åtminstone en är på god väg att falla i total onåd.

Kallas Fenomenet

Det handlar om Ronaldo Luis Nazario de Lima. Född den 22 september 1976, Fenomenet kallad, före detta tvåfaldig guldbollsvinnare och trefaldig Fifa World Player. Skyttekung i VM 2002.

Man blir tvungen att gå in och titta i tabellerna för att komma ihåg vad han en gång var. Ronaldo årgång 2007 är en skugga av sitt forna jag, bortsett från håret. Han är bara 31 år, men framstår som en lätt överviktig, trött, skadeförföljd och ganska lat åldring.

Hans senaste två missöden har dessutom ett löjets skimmer över sig. Det började med hans mystiska skada i början av säsongen. Ingen förstod varför Ronaldo inte kunde spela. Sedan kom det fram att alltihop berodde på ett enda snett skott i samband med ett PR-jippo.

Inte en match alltså utan bara en lekfull spark som slutade i vilda plågor och tre månaders spelstopp.

Ungefär som när en otränad amatör spelar match från en dag till nästa, utan uppvärmning och utan flås.

Förbannad otur.

Förra helgen begick så Fenomenet äntligen säsongsdebut för Milan mot Cagliari.

Allt väl.

I onsdags var det dags att möta Benfica i Champions League. Under uppvärmningen kände Ronaldo av skadan igen. (Skade)fenomenet återvände till bänken och Ancelotti gnisslade tänder. Dagen efter matchen skrev Milan på sin egen sajt:

”Laget ankom till Lissabons flygplats klockan 11.15, utgång 9. Ronaldo går utan besvär.”

Hoppade över helgens stormatch

Med när Fenomenet några timmar senare presenterade sin nya Nike-sko, sade han att han nog måste hoppa över helgens stormatch mot Juventus.

Ancelotti bekräftade i går.

Även klubblags-VM i Japan är satt inom parantes för Ronaldos del. Och det är Milans absoluta prioritet under 2007.

Den stora frågan är nu om Ronaldo är otursförföljd eller om hans kropp inte längre orkar med internationell fotbolls höga tempo.

För en gångs skull verkar Milan ha gjort en dålig investering. Enligt rykten i Italien sneglar Ronaldo följdriktigt åt LA Galaxy, uppsamlingsplatsen för storfotbollens guldkantade föredettingar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Serie A