Därför lyckas Svennis där andra misslyckas

FOTBOLL

Jonatan Fast om Sveriges enda supertränare

Nobelpriset delas ut i fysik, kemi,­ fysiologi/medicin, litteratur och som ett fredspris.

Hade kategorin ”fotboll och integration” funnits hade Sven-Göran Eriksson abbonerat på utmärkelsen. Sportbladet beskriver en mytomspunnen fotbollstränares främsta egenskap.

– Sven är en mästare på att rasera väggar, säger Torbjörn Nilsson.

Han har setts, välpolerad, diplomatisk, ödmjuk och lite timid, fara världen runt.

Spåren börjar i Göteborg och slutar, i dagsläget, i Manchester. Det han lämnar efter sig stavas succé. Men vad är det då som gör Sven-Göran Eriksson unik? Varför lyckas just han där andra misslyckats?

– Det som är karaktäristiskt för Sven är att det aldrig uppstår några väggar mellan honom och spelarna. Han talar deras språk, säger Torbjörn Nilsson som hade Svennis som tränare i IFK Göteborg under tre år på 1980-talet.

Toppar Premier League

Händelserna i Manchester City är det senaste exemplet.

Tänk dig att du har 45 dagar på dig att skapa ett slagkraftigt lag och en effektiv tränarstab.

Förutsättningarna: åtta spelare har försvunnit och åtta nya ska slussas in. Samtliga­ är ickebritter och kommer från sex olika nationer. Tre av dem talar inte engelska. Du har inte tid till annat än konstruktivitet och ovanför ditt huvud svävar en krävande ägares otåliga ande. Språkproblem och kulturkrockar är bara förnamnet.

Skulle du gå under av pressen? Kanske, men inte Sven-Göran Eriksson. Av pusselbitarna skapade han en homogen ­enhet som nu har vunnit tre raka ligamatcher och toppar världens kanske mest exploaterade liga.

– Hans främsta egenskap, enligt mig, är att han skapar en perfekt balans mellan alla stjärnor som finns. Han är prestigelös och behövde aldrig spela­ dramaqueen för att visa vem som bestämde om en spelare fick spel på träning. Han såg spelaren som en människa som var tvungen att få rum att reagera, säger Kennet Andersson som i slutet av 1990-talet tillhörde det SS Lazio som under Sven-Göran Eriksson nådde stora framgångar.

Och ur det perspektivet är Manchester City en barnlek.

”Svennis är ingen tuffing”

I Lazio anno 1999 återfanns karaktärsspelare som Marcelo Salas, Juan Veron, Alessandro Nesta, Pavel Nedved och Sinisa Mihajlovic.

– Svennis är ingen tuffing och pratade bara när det behövdes. Det fanns många stora personligheter i laget och alla ville vara ledaren. Det var naturligtvis svårt för Svennis att hantera det men han är en vinnartyp, och sådant respekterar storstjärnor.

När Sven-Göran Eriksson lämnade jobbet som förbundskapten för det engelska landslaget väntade belackarna på att spelare efter spelare skulle tala ut om den opassionerade svensken. De väntar fortfarande.

– Något som slog mig var att inte en enda spelare hade någonting negativt att säga om Sven efter att han sade upp sig, säger Kevin Parker, generalsekreterare i Manchester Citys officiella supporterklubb, till Sportbladet.

– Det visar vilken respekt hans kunskap om sporten vi alla älskar för med sig.

Men det är inte bara förståelse och förlåtande som döljer sig bakom Sven-Göran Erikssons runda stålbågar. Fotbollsbranschen är ibland skoningslös och demokrati inte alltid den mest effektiva metoden.

– Han är en analytiker som inte lämnar någonting åt slumpen, finns det ett fel rättar han till det innan det hinner orsaka någon skada, säger Kennet Andersson.

– På den nivå han befinner sig handlar det bara om att vinna. Han ger avkall på rättvisan för att nå resultat om han måste.

Bortsett från Sven-Göran Erikssons socialpsykologiska kunskaper återkommer Torbjörn Nilsson till hans sätt att kommunicera.

”Det skar i hjärtat”

Torbjörn Nilsson har två tydliga minnen som speglar kommunikationsfenomenet Sven-Göran Eriksson.

– En gång sade han så här till mig: ”Torbjörn, har du tänkt på att du dribblar till höger 95 procent av gångerna?”

– Det var ju sant och efter det dribblade jag oftare till vänster, vilket gjorde mig till en bättre spelare. Det kanske inte säger så mycket, men vissa tränare skäller och försöker skrämma spelarna till att göra bra resultat. Sven-Göran gör precis tvärtom.

Det andra:

– När han införde det nya spelsystemet i IFK Göteborg, press och understöd, så gick det jättedåligt i början. Vi förlorade massa matcher men trodde att spelsystemet skulle ordna upp det, så vi brydde oss inte så mycket. Efter en match var han knäpptyst under en lång bussresa. Först dagen efter, på träningen, sade han att han tyckte att det var för jävligt att vi inte var mer ledsna för att vi hade förlorat.

– Det skar i hjärtat när jag förstod hur mycket den mannen ville.

Jonatan Fast

ARTIKELN HANDLAR OM