BANK & NIVA

FOTBOLL

Sveriges bästa fotbollsskribenter om veckans hetaste ämnen

SIMON BANK

1. AIK:s horribla självmål med 13 sekunder kvar hamnar i ett elakt fack i historien. Dags att sortera – vilken är tidernas jobbigast bortsölade seger?

Har ni någonsin undrat vad Staffan Tapper drömmer när han har en mardröm? Han drömmer att han är Miroslav Djukic. 1994 spelade serben mittback i Deportivo, klubben hade lett ligan från december och var efter 88 år äntligen på väg mot sin första ligatitel. Allt de behövde var att ta lika många poäng som Barcelona i sista omgången. Barça låg under med 2–1 i paus, men vände till 5–2 – och plötsligt var Depor piskat att vinna hemma på Riazor. Med sekunder kvar fälldes högerbacken Nando. Straff för Depor. Ordinarie skytten Bebeto fegade ur, fram klev en lång serb. I säsongens sista sekund slog Djukic till, för att bli historisk. Han träffade knappt bollen.

2. Gazprom pumpar in säckvis med ryska gaspengar i Schalke 04. Får vi ett nytt storlag i Europa?

Nej, inte än på länge. Jag vet inte om det bara är jag, men finns det inte något genuint läbbigt med det där avtalet? Ryssland och Putin åker till Tyskland, Merkel och Schröder (en Dortmund-supporter!) för att övertyga dem om tyska investeringar i Ryssland. När de pratat klart har Gazprom tecknat ett megaavtal med en tysk klubb, som innefattar ett samarbete med Gazproms ryska baby Zenit. Schalke 04 har fantastiska fans, en fantastisk arena, och de kanske kan hota Bayern lite nu och då. Men Europa? Nja. De åkte ur mot Nancy i Uefa-kvalet häromveckan och har aldrig klarat gruppspelet i Champions League. Gazprom är ett större hot mot Vattenfall än vad Schalke är för Barcelona.

3. Fifa släpper nomineringarna till titeln ”2006 års bäste spelare”, och frågan är självklar: Vad har Fifa gjort för fel den här gången?

Jag saknar en del, som David Villa och John Terry. Men mest är jag förbannad. Här har jag gått runt och slöat hela året, struntat i att löpträna och latat mig i största allmänhet. Jag har festat när jag kunnat, blivit ett par kilo fetare och tjurat på jobbet. Om någon tjafsat eller ställt krav så har jag varit dryg tillbaka. Så, snälla rara Fifa, varför är jag inte med på er förbannade lista? Om Adriano får chansen efter att ha gjort tre mål i serie A under 2006 (Villa har gjort 19 i La Liga) så borde jag ligga grymt bra till också. Eller är jag aktuell för ett extrapris? Ah, så är det förstås. Vi ses på galan, Sepp. Jag lovar att springa fram och hämta priset. I Adriano-fart.

4. Till sist, vad var det viktigaste vi missade i helgen?

Att Israel kvalat in till U21-EM. Det är landets första stora slutspel på 30 år, och ett helt folk firade Amir Tagas sensationella stopptidsmål mot U19-världsmästarna Frankrike. En kort bakgrund: I Israel finns 100 000 etiopiska judar. Hälften är under 19 år, flertalet fattiga och sedda som andra klassens medborgare. Amir Taga är en av dem. I somras hittades hans lillebror och hans flickvän döda i Netanya. De hade tagit livet av sig. Nu, två månader senare, hyllas Amir Taga som nationalhjälte efter ett mål i fotboll. Han hade svårt att glädja sig, men var fylld av en annorlunda känsla: ”Det är inte ofta jag känner tillhörighet till Israel”.

ERIK NIVA

1. AIK:s horribla självmål med 13 sekunder kvar hamnar i ett elakt fack i historien. Dags att sortera – vilken är tidernas jobbigast bortsölade seger?

Alla som kan sina Maskar och Suddar vet att våra östra grannar kan det här med att tappa stora hockeysegrar – men ändå tar faktiskt fotbollen citronpriset i Finlands idrottshistoria. De blåvita har ju aldrig nått ett stort mästerskap, men inför VM 1998 hade de läge. Seger hemma mot Ungern skulle lett till ett direkt avgörande play-off – och det såg ju så lovande ut. 1–0 in på stopptid, då ungrarna lyfte in en uselt slagen hörna. Men Paatelainen halkade, Hyypiä snedträffade, och Malhios rensning träffade bara egna målvakten Moilanen. Efter fyra finska bollberöringar studsade bollen in i eget mål. En historisk chans försvann med historiens mest dråpliga självmål.

2. Gazprom pumpar in säckvis med ryska gaspengar i Schalke 04. Får vi ett nytt storlag i Europa?

Ja – men det kommer att bli ryskt snarare än tyskt. Jag har själv tillbringat helgen i St Petersburg, och därför förstått vidden av den ryska potentialen lite bättre. Gazprom är – lite beroende på hur man räknar – världens tredje största företag, värt cirka två biljoner kronor. Om ett sånt bolag på allvar ger sig in i fotbollen kommer hela spelplanen ritas om – och trots avtalet med Schalke så tyder det mesta på att Gazprom och dess likar kommer att koncentrera sina fotbollsinvesteringar i Ryssland framöver. Trots allt är det ju som president Putin säger: ”Hade Gazprom verkligen satsat på att det här området hade de köpt hela Bundesliga – inte bara Schalke 04”.

3. Fifa släpper nomineringarna till titeln ”2006 års bäste spelare”, och frågan är självklar: Vad har Fifa gjort för fel den här gången?

De har som vanligt ansträngt sig alldeles för mycket för att lansera sin egen turnering: Fifa World Cup™. Det innebär att nomineringarna innehåller tio spelare som deltog i VM-finalen i somras – men bara fyra som var med i den fullt jämförbara Uefa Champions League-finalen två månader tidigare. Det innebär också att hela 25 av de 30 herrspelarna representerar landslag som nådde minst kvartsfinal i VM. Mest bisarra konsekvensen? Att Spanien inte får med en enda spelare på listan. Okej, de åkte ur i åttondel och förlorade på Råsunda – men så dåliga är de verkligen inte. Barça-mästarna Xavi och Puyol borde givetvis varit med, precis som Villa och Fàbregas.

4. Till sist, vad var det viktigaste vi missade i helgen?

Någon kanske undrade var Augustin Delgado höll hus när Ecuador – och något gulgrönt lag – gästade Råsunda i veckan. Jo, han var kvar i Ecuador och satte årets märkligaste mål. Så här: I slutet av derbyt mellan LDU och Deportivo Quito bedömdes Depors målvakt Daniel Viteri ha tappat ut en boll över kortlinjen. Han höll fortfarande i bollen medan han protesterade, men en ny kula trollades fram och hörnan slogs. Hörnan seglade över huvudet på Viteri, som desperat försökte få den ur kurs genom att slänga den första matchbollen på den andra. Två bollar på planen, och en av dem studsade fram till Delgado som nickade den i nät. Domaren godkände – såklart – målet.