van Nistelrooy riskerar avstängning

FOTBOLL

”Han kan straffas för citaten om Frisk i media”

LISSABON

Anders Frisk borde aldrig fått döma Hollands match mot Portugal.

Det anser många av Hollands spelare.

Men van Nistelrooy riskerar straff från Uefa för sina uttalanden om Frisk.

I dag fattar Uefa beslut om huruvida Ruud van Nistelrooy ska bestraffas för sin verbala attack på Anders Frisk. Den holländske storstjärnan riskerar både böter och flera matchers avstängning.

- Han var en riktig hemmadomare, sa van Nistelrooy bland annat om Frisk efter semifinalen mot Portugal.

Uefa beslöt i går att inleda en undersökning kring holländarens uttalanden. Frisk ska enligt uppgift i sin matchrapport ha anmärkt på att van Nistelrooy förolämpat honom efter matchen.

Lika många frisparkar

Lars-Åke Björck, vice ordförande i Uefas domarkommitté, säger dock till Sportbladet att det räcker med att van Nistelrooy framfört kritik i media.

- Frisk behöver inte själv ha lämnat in någon rapport. En spelare kan bestraffas även för det han säger i media, säger Björck.

Domarkommittén granskade i går matchen och Frisks insats.

- Det var väldigt intressant, statistiken visar bland annat att han dömde 20-20 i frisparkar, exakt lika alltså, säger Björck.

I Holland är dock kritiken mot den svenske toppdomaren fortsatt hård. Flera spelare, förutom van Nistelrooy, anklagar Frisk för att ha gjort en partisk insats.

- Det har varit väldigt mycket kritik, en majoritet holländare anser att det var olämpligt att Frisk dömde matchen. Alla tyckte att han hela tiden dömde för portugiserna i varje tveksam situation, säger Valentine Driessen på tidningen Der Telegraaf.

Ville ha Collina

Många holländare menar att en svensk domare aldrig borde fått döma Hollands semifinal efter att Holland bara några dagar tidigare slagit ut Sverige.

- Här ville man se Collina som domare hellre än Frisk som ses som partisk och mot Holland. Så det pratas om Uefa-ordföranden Lennart Johansson som är svensk och att Frisk fick just Hollands match, säger Driessen.

Lars-Åke Björck pratade i går på telefon med Anders Frisk, som då även fått beskedet att han är fjärdedomare i söndagens final som döms av tyske Markus Merk.

- Anders var på strålande humör och inte alls påverkad av kritiken, säger Lars-Åke Björck till Sportbladet.

Jennifer Wegerup