Runström kan bli den frälsaren som Hammarby är ute efter

FOTBOLL

Jag har tidigare skrivit att Björn Runström kan bli höstens spelare.

Finns väl ingen anledning att ändra åsikt efter hans två mål i går?

Två effektiva direktavslut som visade att Björn mycket väl kan vara avslutaren som frälser Hammarby från anfallskrisen.

Hammarby var effektivare än Djurgården men spel- och chansmässigt var det väldigt jämnt i derbyt. Djurgården hade rentav fler klara målchanser men tog inte tillvara på dem lika effektivt som Bajen utnyttjade sina chanser.

Hammarby är en allt klarare guldkandidat och man är det tack vare sin säkert organiserade defensiv. Djurgården förde visserligen stora delar av framförallt andra halvlek men det kändes som att Bajen genomförde en kontrollerad defensiv för att bevaka sin ledning.

Hade Djurgården gjort ett mål, hade Hammarby förmodligen haft kapacitet för att förändra sitt spel till ett mer offensivt. Bajen är tillsammans med MFF allsvenskans bäst fungerande lagenhet men har precis som skåningarna haft ett tvekande anfallsspel. Med Runströms fräckhet och en frisk Pablo Piñones-Arce finns giftigheten som kan räcka till guld.

Men här är tanken som inte får tänkas av djurgårdarna:

"Vi kan inte åka ur."

MFF tänkte så 1999. IFK Göteborg tänkte det 1970, året efter ett vunnet SM-guld. Båda åkte ur allsvenskan.

Man kan aldrig ta något för givet i fotboll.

Det är fortfarande osannolikt att Djurgården efter två raka SM-guld skulle hamna på någon av de två sista platserna i allsvenskan - men poängskörden ger en annan hotbild.

Det är bara två futtiga poäng ner till Landskrona som ligger näst sist i tabellen. Så länge som Djurgården inte plockar poäng nog för att komma bort från nedflyttningshotet kvittar det att truppen innehåller så många kvalitetsspelare att hotet inte borde kunna förvandlas till verklighet.

Lukic får äta upp sina kaxiga ord

Varje missad poäng måste bli en väckarklocka om att det är dags att förändra något. Även om Djurgården stundtals spelar bra som man gjorde mot Hammarby kan man inte förlita sig på att det ska ordna sig till slut.

Det är nu och inte när det är för sent som Djurgårdens ledning måste bestämma sig för om man har fullt förtroende för Zoran Lukic.

Den kontroversielle djurgårdstränaren får nu äta upp sina tidigare så kaxiga uttalanden efter varenda missad seger. Lukic ledarstil är beroende av framgång. Djurgården bör tydligt deklarera att man accepterar den även i motgång för att förhindra en onödigt jobbig diskussion om en eventuell sparkning, vilken naturligtvis kommer om inte trenden vänds snart.

Karlsson spelade respektlöst

Djurgården har fullt välförtjänt vunnit två raka SM-guld, men man får inte blunda för att ganska många matcher i fjol framförallt vanns på Kim Källströms genialitet. Tillsammans med Geert den Oudens fantastiska effektivitet under sommaren och hösten tog Djurgården trepoängare man inte var värda sett till chanser och spelfördelning.

All den oro som ständigt finns runt mästarlaget med ständig förändring av truppen klarades bra förra säsongen men bör rimligtvis bli en belastning i längden.

Försvinner Geert den Ouden och Babis Stefanidis går till Bröndby tappar laget kvalitet.

Förra sommaren lyckades Djurgården att hitta kvalitetsersättare till Johan Elmander och Mikael Dorsin. Det är inte alls säkert att årets chansningar blir lika lyckade.

Om man skallar ner en motståndare som kommer i full fart tycker åtminstone jag att det är värt ett rött kort även om den attackerande själv också däckas med hjärnskakning. Markus Karlsson följde visserligen bollen men ett så kompromisslöst brytningsförsök som han däckade Max von Schlebrügge med är en respektlöshet mot motståndaren.

Samt även mot sig själv. Markus Karlsson har tagit emot tuffa smällar mot skallen tre matcher i rad nu. Det kan inte vara nyttigt.

Hade Bajen haft kvar Dedé hade serieledningen kanske varit snudd på ointaglig redan nu. Dedé anses ofta överviktig, hörde Thomas Nordahl säga det i tv i går igen, men det förtalet delar han i så fall med Ronaldo och det är inte enda likheten med Brasiliens superstjärna.

Kalmar ska vi kanske inte räkna bort från Hammarbys guldkonkurrenter.

Stefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM