Värdelöst att spela med fem bollar

FOTBOLL

Bosse Johansson: Spelet ska utvecklas istället för att försvåras

En allsvenska.

Fem olika sorters bollar.

– Jag tycker det är värdelöst att inte alla matcher spelas med samma sorts boll, säger IFK Göteborgs tränare Bosse Johansson.

I Premier League är det en självklarhet.

Likaså i spanska La Liga.

Varje match avgörs med exakt samma sorts boll.

Men i allsvenskan är det annorlunda.

Här är det hemmalagen som står för bollarna – och vilken boll som används beror helt på vilken sponsor hemmalaget har.

På Ryavallen används en Umbro, på Malmö Stadion en Puma och på Landskrona IP är det Nike som gäller.

– Bollarna är olika och spelarna måste vänja sig vid dem och ställa om inför varje match.

– Det är lite märkligt, vill man att spelet ska förbättras borde man ju underlätta istället för att försvåra för spelarna, säger Bosse Johansson.

Värst är det för målvakterna som inte bara måste slåss mot den nya generationens bollar – lättare och snabbare – utan också måste ställa om inför i stort sett varje match.

”Svajar i luften”

– Före varje match kollar jag noga upp vilken sorts boll vi ska spela med. Det är livsviktigt att ha koll på, speciellt nu med de nya bollarna som är lite lättare och svajar i luften, säger Örebros målvakt John Alvbåge.

I onsdags sköt Mattias Moström 2–1 för AIK mot IFK Göteborg, på tv-reprisen syns tydlig hur den oregelbundna bollbanan lurar Bengt Andersson i IFK:s mål.

Svårt för målvakterna

De målvakter Sportbladet pratat med är eniga – den nya generationens bollar och att de används i fem olika sorter gör målvaktslivet allt svårare.

– Jag tycker det är oförståeligt att vi inte använder samma boll. Utvecklingen har gått framåt för att det ska bli mer mål. Det är inte mycket att säga om det men all tänkbar logik säger ju att alla matcher borde spelas med samma boll, säger Wastå.

Redan tidigt i våras reagerade Trelleborgs tränare Ulf Larsson på det faktum att laget spelat fyra matcher med fyra olika sorters bollar.

Den gången tog debatten aldrig riktigt eld men missnöjet bland de allsvenska spelarna har fortsatt att växa.

– Vi i laget har pratat en hel del om det här och alla är av samma åsikt. Samma sorts boll i alla matcher är det enda rätta, säger Petter Wastå.

Bollarna & lagen

Skyttarna som kan gynnas av de olika bollarna

Vad tycker du om att spela med olika bollar?

Mer fakta längre ned på sidan.

Mattias Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM