Kritik mot juryns beslut: ’Ett skämt’

”Hur kan Emil Forsberg inte vinna?”

avAndreas Käck

Andreas Granqvist, 32, fick Aftonbladets Guldbollen 2017.

Ett beslut som upprör.

”Ett skämt”, skriver Moestafa El Kabir.

”Enligt mig fullkomligt oförklarligt”, skriver Per Nilsson, före detta landslagsspelare och numera assisterande sportchef i Emil Forsbergs klubb RB Leipzig.

”Saft- och bulleverksamhet”, skriver Bojan Djordjic.

Zlatan Ibrahimovic hade vunnit Guldbollen tio år i rad.

Nu är trenden bruten.

På måndagskvällen var det, för första gången sedan 2006, en annan spelare som fick kliva upp på scenen. Nämligen landslagets lagkapten Andreas Granqvist.

– Jag är otroligt stolt och tacksam, säger han i sitt tacktal.

Juryns motivering löd så här:

”Andreas Granqvist får guldbollen för sina insatser i landslaget och i klubblaget Krasnodar. Med enastående ledaregenskaper har han satt sin kompetens i kollektivets tjänst, och fört sin klubb till Europaspel och sitt land till VM”.

Forsbergs fru pikar

Men långt ifrån alla köper juryns beslut.

Minuter efter tillkännagivandet av priset publicerar Emil Forsbergs fru, Shanga, en bild på Instagram där hon påminner om sin makes succé i Bundesliga.

”Emil Forsberg gjorde 22 assist i Bundesliga den gångna säsongen. Mer än någon annan spelare i Europas fem största ligor”‚ stod att läsa i bilden, som knappast kan tolkas som något annat än en tydlig pik till juryn.

”Är ett skämt”

Flera personer vädrar sina åsikter.

Bland annat förre allsvenska profilen Moestafa El Kabir.

”Hur kan Emil Forsberg inte vinna guldbollen? Assistkung i en av Europas bästa ligor, 2:a bakom Bayern (München) som nykomling. #ettskämt”, skriver han på twitter.

Även Per Nilsson, som likt Emil Forsberg slog igenom i Gif Sundsvall och som nu är assisterande sportchef i ”Foppas” nuvarande klubb RB Leipzig, vädrar sin frustration över beslutet.

”Mycket möjligt att detta låter partiskt men det struntar jag i.... Att inte Emil Forsberg vinner årets Guldboll är enligt mig fullkomligt oförklarligt!!!”, skriver han.

Bojan Djordjic fyller i:

”Det jag sa i helgen kom till bra användning nu när folk frågar mig om #Guldbollen. Om inte Zlatan, då var man tvungen att ge den till Emil Forsberg. Punkt. Det blev ”saft och bulle verksamhet”, tyvärr”, skriver han.

Inför måndagens gala berättade Sportbladets chef Pontus Carlgren, en av de sex jurymedlemmarna, att det var svårt att hitta en given vinnare det här året.

– Det har varit ett livligare jurymöte än tidigare, sa han.

Inför kvällens gala ställde Sportbladet frågan – ”vem tycker du ska vinna Guldbollen?” – till en rad fotbollsprofiler. Läs deras svar här nedanför.

De har vunnit Guldbollen mer än en gång 00:40