4 000 tog emot VM-laget i Visby

FOTBOLL

Henke och Ljungberg får extra semester

Foto: Lätt träning – men full fart på läktaren.

VISBY

Två av Sveriges superswedes missar landslagets möte med Finland i Göteborg på torsdag.

Ledningen har gett Fredrik Ljungberg och Henrik Larsson ledigt.

– Vi ger dem några extra dagar, säger förbundskapten Lasse Lagerbäck.

Foto: Olof Mellberg togs emot av fansen.

Klockan 16 på söndagen sparkade VM-äventyret i gång för det svenska landslaget när de klev ut på Gutavallen i Visby för det allra första fotbollspasset.

Upp emot 4000 åskådare följde de svenska stjärnornas första steg i uppladdningen inför VM-premiären mot Trinidad & Tobago den 10 juni i Dortmund.

Alla deltog för fullt – förutom trion Fredrik Ljungberg (Arsenal), Teddy Lucic (Häcken) och Mattias Jonson (Djurgården).

Frågetecken

– Fredrik kommer inte att träna fotboll den här veckan, Mattias är ett frågetecken och gällande Teddy vet jag inte, men jag tror inte att han heller kommer att träna, sa förbundskapten Lagerbäck på presskonferensen direkt efter det en och en halv timme långa passet.

Direkt presenterade Lagerbäck en nyhet:

Både Ljungberg och Henrik Larsson kommer att få extra ledigt under den första VM-förberedelseveckan.

– Eftersom att Fredrik och Henrik inte hade nåt ledigt i förra veckan, så kommer de att få ledigt från och med onsdag. De är alltså inte aktuella för spel i Finlands-matchen, utan vi ger dem lite extra vila.

Ljungberg och Larsson ansluter istället när Sverige återsamlas i Stockholm nästa söndag (28 maj) – men Lagerbäck ser ingen anledning till oro över att den viktiga duon missar en av de två återstående träningsmatcherna (Sverige möter Chile på Råsunda den 2 juni).

- Jag tycker inte att det spelar någon roll, de har varit med så länge nu så att de vet vårt grundspel, säger Lagerbäck.

Gruppen viktigast

Förbundskaptenerna ville ändå inte ge Ljungberg och Larsson – de två superstjärnor som matchat längst – ledig direkt från början, ett önskemål som Ljungberg tidigare uttryckt.

Anledningen: Gruppen.

– Vi har redan i dag börjat att gå igenom hur vi vill ha det i VM och sedan har vi lite andra aktiviteter där det är viktigt att hela gruppen är med. Vi börjar ju att svetsa redan nu och det mer gentemot det än fotbollsbiten, så att vi får en enhetlig grupp.

Vad vill ni med fotbollsträningen den här veckan?

– Nu är det mest att hålla igång fotbollsprogrammet, ganska allmän träning. Vi får se om vi kör lite extra med de som har haft lite längre frånvaro, typ Erik Edman – men troligtvis gör vi inte det utan håller igång som vi gjorde

idag och så ska vi börja att fokusera nästa vecka.

När landslaget kommer till fas två av VM-lägret flyttas fokus något.

– Vi kommer att prioritera vissa delar i vårt försvars- och anfallsspel som vi känner att det ska sitta absolut hundraprocentigt i Stockholm. Sedan blir det att ta fram vissa delar i vårt spels om är absolut viktigast mot olika

motståndare, de är ju lite olika lagen i gruppen – men det gör vi först när vi kommer till Bremen.

Anders Burström