Italienska fotbollsförbundet tvångsförvaltas

FOTBOLL

”Fotbollen full av intressekonflikter”

Rom (TT-Reuters-AFP)

Det italienska fotbollsförbundet, som just nu skakas av anklagelser om uppgjorda matcher i ligan, kommer att tvångsförvaltas. Det beslutade Italiens olympiska kommitté, Coni, på tisdagen.

Guido Rossi är utsedd till förvaltare.

Med bara drygt tre veckor kvar till fotbolls-VM tvångsförvaltas nu det italienska fotbollsförbundet. Det blir den 75-årige Guido Rossi som utsetts till den som ska städa upp efter skandalerna med uppgjorda matcher som har skakat den italienska fotbollen. Det beslutade Italiens olympiska kommitté efter ett blixtinkallat möte.

– Jag har en viktig uppgift då fotbollen spelar en så stor roll för folket i det här landet, säger Rossi.

Och han har redan nu en klar bild av sporten.

– Sett utifrån så är fotbollen full av intressekonflikter, vad den behöver är mer öppenhet.

Ny ordförande ska väljas

Italienska fotbollsförbundets ordförande Franco Carraro och vice ordförande Innocenzo Mazzini avgick i förra veckan när skandalen kring Juventus och uppgjorda matcher rullades upp.

Klubbdirektörerna för lagen i Serie A och Serie B kommer att välja en ny ordförande, men det kommer med säkerhet dra ut på tiden. I centrum av skandalen återfinns Juventus förre klubbdirektör Luciano Moggi som misstänks för att försökt påverka resultatet av vissa matcher i Serie A. Han har bland annat velat handplocka utvalda domare till Juventus matcher. Klubben riskerar nu att bli av med sina två senaste ligatitlar och tvångsnedflyttas till Serie B.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Serie A