Uppdrag: Ny arena

Publicerad:
Uppdaterad:

Storstäderna snart ikapp – har hakat på nybyggarandan

Sverige halkar efter resten av Fotbollseuropa. När det gäller arenafrågan är vi ljusår från de större fotbollsnationerna.

– Ur ett internationellt perspektiv hänger vi inte med, säger Fotbollförbundets ordförande Lars Åke Lagrell.

Allra värst är det i Malmö, Göteborg och Stockholm, där ett stort behov av nya arenor finns.

Storstadsområdena har halkat efter arenabyggandet i Sverige.

Men byggarandan spirar och Göteborg kan ha sin nya arena färdig redan om några år.

– Om allt går som det ska har vi en ny arena 2008, säger Stefan Herra, klubbdirektör i Örgryte.

I Malmö har Malmö Stadions framtid diskuterats under flera år.

Men nu verkar det som om kommunen och klubben mötts halvvägs.

Ett principbeslut togs i mitten på augusti, då tre olika lösningar presenterades.

Kommunalrådet Ilmar Reepalu (s) har tidigare sagt att en ny arena kan stå klar så snart som 2007.

Arenan ska ta 24 000

Allt tyder på att det blir Malmö FF:s eget förslag som går igenom. Det innebär en renodlad fotbollsarena för minst 24 000 åskådare på stadionområdet, samtidigt som nuvarande Stadion får stå kvar och anpassas enbart till friidrott. Kostnaden beräknas till 445 miljoner kronor.

– Ännu finns inga klara ritningar utan bara skisser. Vi jobbar fortfarande på olika alternativ, säger MFF:s ordförande Bengt Madsen.

I Göteborg kommer Gamla Ullevi att rivas för att ersättas med en ny fotbollsarena med plats för 18?000 åskådare.

– Vi räknar inte med att bygget ska komma i gång förrän tidigast nästa höst. Sen väntar minst ett års spel på Nya Ullevi, säger Lars Ranäng, ordförande för Alliansen där IFK Göteborg, Örgryte och Gais ingår.

Mest problematisk har arenafrågan varit i huvudstaden. Det finns dock en politisk enighet om att Stockholm behöver en ny arena som klarar av att härbärgera stora evenemang.

Fotbollförbundet har tagit ett principbeslut om en ombyggnation av nationalarenan Råsunda. Prislapp: mellan en och en och en halv miljard.

– Nya och mer detaljerade beslut tas i november. Men det löser ju bara problemet för landslagen och AIK. Hammarby och Djurgården har fortfarande bekymmer, säger Fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell.

Samtidigt finns det andra förslag på ett helt nytt stadion, ett hypermodernt bygge med plats för 50?000 åskådare som beräknas kosta 2,6 miljarder, men det alternativet verkar vara borta ur diskussionen. Mer troligt är en en mindre arena, med plats för 25?000 åskådare och en beräknad kostnad på 1,6 miljarder.

Bajen och Dif samsas

Kommunen utreder just nu frågan och beräknas komma med någon form av beslut i slutet på september eller början på oktober.

– Vi ser helst en arena med plats för 25?000 åskådare, det fyller vårt behov. Söderstadion må ha sin charm, men den är förlegad, säger Hammarby Fotbolls vd Henrik Appelqvist.

Tanken är att den nya arenan i så fall ska byggas på Globenområdet, alldeles intill Söderstadion och mitt i Bajen-land. En känslig fråga för Djurgårdssupportrarna eftersom det är tänkt att detta också ska bli Djurgårdens hemvist.

Tar kommunen ett positivt beslut beräknas ett nytt Stadion kunna stå klart om fem år, 2010.

David Tanentsapf

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM