”Spelarna måste våga misslyckas”

FOTBOLL

Stefan Rehn om vägen mot Dif:s andra guld på tre år

Han är på väg mot sitt andra SM-guld på tre år.

Tränaren Stefan Rehn, 39, är lika framgångsrik som spelaren - och snart är han redo att leda ett lag på egen hand.

- Skulle chansen komma får man ta det i akt då, säger han.

Foto: TränaRehn Stefan Rehn är på väg mot sitt andra SM-guld med Djurgården. Den 39-årige Dif-profilen är inte främmande för bli huvudtränare i framtiden. "Det gör inget att få lite mer kött på benen" säger han.

2002 fanns han på planen när Djurgården tog SM-guld, klubbens första på 36 år. Det var sista kapitlet i Stefan Rehns långa karriär som spelare. Den som tränare tog vid - och framgångarna har bara fortsatt.

Han fanns med i ledarstaben när Djurgården försvarade sitt guld. Nu leder han tillsammans med Lasse Sandberg lagets träningar och har ett nära samarbete med Kjell Jonevret när det gäller taktik och laguttagningar.

Hur är tränaren Stefan Rehn? 

- Det är svårt att prata om sig själv så där. Men jag är nog väldigt småpetig när det gäller vissa grejer. Jag gillar inte när vi ledare pratar och det står någon och håller på med en boll samtidigt. Då ska det vara tyst.

- Likadant om vi går igenom saker, det kan vara en ny övning. Lyssna ordentligt, kom inte och fråga oss sedan. Jag fick säga till häromdagen, fan, det kan inte vara så svårt. Lyssna, annars är det ingen mening att gå igenom övningarna.

Vad mer kännetecknar dig som tränare?

- Jag vill verkligen att spelaren ska våga misslyckas. Hellre en spelare som har bollen 60 gånger per match och som kanske misslyckas med 15, 20 pass - men som försöker! Det uppmuntrar jag gärna. Hellre det än en feg spelare, som inte vill ha bollen. Som har bollen 20 gånger, slår rätt 18 gånger, men hela tiden i sidled eller bakåt. Man måste våga misslyckas. Annars utvecklas man inte som spelare.

"Måste ha en tanke"

Du verkar bry dig om de små detaljerna?

- Allt som vi gör på träningarna försöker vi relatera till matchliknande situationer. Det handlar om hur vi ska bli bättre, när det gäller taktik, omställningar och fasta situationer. Till exempel, har vi en avslutningsövning, då vill jag inte se att en kille skjuter över tre gånger. Då blir jag sne på honom. Det är de små detaljerna som gör det. Jag sa till en kille förra veckan, han sköt över tre gånger av fyra: "du kan ju inte acceptera att det är så". Nu var det en back, men det spelar ingen roll. Du måste tänka på hur du har kroppen. Du måste ha en tanke. Man hinner faktiskt tänka och korrigera kroppen. Så måste man göra. Du kan inte bara slänga upp foten.

- Jag vill att spelarna ska vara så fokuserade att de också tänker på de här små detaljerna. Det kan vara detaljer i taktiken och i defensiven också. Den här spelaren som jag sa till, det var (Matias) Concha, som han har tagit till sig när det gäller defensiven! Han har ju varit ruggigt bra. Han är en duktig spelare men han är också lyhörd. Och han har bara blivit bättre och bättre sedan han kom till oss.

Styrkan: får med sig laget

Noggrannheten verkar ge resultat. Ett guld, en fjärdeplats, och nu på väg mot ett nytt guld under dina tre år som tränare. Du måste vara Sveriges mest framgångsrika tränare?  

- Haha. Ja"och cupen vann vi ju förra året. Nä, men det gäller att ha ett bra lag med starka karaktärer. Skulle vi ta SM-guld så har killarna gjort en fantastisk säsong. Det gäller att ha bra material, bra fotbollsspelare. Om jag har någon styrka som tränare, det är en sak som jag beundrar Tommy Söderberg för, så är det att få laget med sig. Men det är ett lagarbete och det är svårt att säga vad jag tillför.

Skulle du kunna tänka dig ett tränarjobb där du är ytterst ansvarig?

- Ja, det skulle jag kunna tänka mig. I framtiden. Jag tycker att det här är väldigt kul. Det är som ett schackspel många gånger. Det kan vara små detaljer som man tränar på under en träning, en taktisk detalj som man sedan lyckas med på match. Då får man svart på vitt.

- Som mot Assyriska i våras. Vi vet att de har två zonspelare som är väldigt bra på fasta situationer. Då sa vi att Sören får dra på sig markering av de här två, så lägger vi en överlång på Markus Johannesson och sedan ska bollen in. Och det hände. Klockrent! Överlång, in och så på Sören och så i mål. Det är då man känner, fan va kul!

Vill ha mer kött på benen

Skulle du kunna tänka dig att träna ett annat lag än Djurgården?

- Jag är djurgårdare och jag trivs jättebra. Samtidigt vet jag att så många jobb och tillfällen finns det inte i det här yrket. Skulle chansen komma så får man ta det i akt då. Men som det är nu trivs jag jättebra. Jag är fortfarande ganska färsk som tränare, även om jag har en del rutin som spelare, så vet jag att det gör inget att få lite mer kött på benen.

Varför vinner Djurgården SM-guld i år?

- Om vi gör det, så gör vi det på grund av att laget som helhet har höjt sig ett par snäpp under säsongen. Det här är ett gäng bra fotbollsspelare, annars så vinner du inte allsvenskan. Det finns ju kvalitet. Man gör inte 52 mål på 24 omgångar annars.

- Tidigare år litade vi kanske mer på individuella prestationer. Nu har vi utvecklats som lag. Vi har blivit bättre på fasta situationer. Vi har blivit bättre på omställningar. Vi har blivit bättre på mycket.

Berätta om bilden

Rehn sätter betyg på...

Stefan Persson

ARTIKELN HANDLAR OM