Årets snyggaste mål

Foto: Var verkligen Micke Anderssons mål årets snyggaste?
FOTBOLL

Det gjordes nästan 500 i allsvenskan 2005.

Från hörnflaggan, mittcirkeln och mållinjen. På frispark, efter inkast och straff.

Vi snackar om mål, alltså.

Sportbladets Magnus Herbertsson och Simon Bank har plöjt igenom varenda ett och sedan rankat, grälat och dividerat fram och tillbaka för att hitta årets snyggaste. Så här tycker de.

Vad läsarna tyckte får du veta på fredag då vi presenterar vinnaren på sportbladet.se.

Foto: Målskyttar - allihop.

1) Mikael Andersson, Hammarby

Datum: 4 augusti. Plats: Råsunda, Stockholm

Mål: 1-0 (16) mot Djurgården (b) omg 17.SMicke Anderssons ansiktsuttryck efter Skottet på Råsunda" säger allt. Först förvånad min och sedan under ett fem minuter långt leende verkar han fråga sig själv: "Vad har jag gjort? Vad har jag gjort?". För det var inte vilket mål som helst som Andersson gjort.

Det var ett osannolikt läge att skjuta.

Han fick en osannolik träff på bollen.

Och det blev ett osannolikt resultat av skottet.

Vilken allsvensk spelare som helst hade varit nöjd om bollen stannat kvar innanför Råsundas läktare. Nu gick den istället in i krysset. Måljuryn ryser fortfarande.

Så säger målskytten: "Först tänkte jag passa. Men så tänker jag att jag drar till i stället. Den satt fint i mål (skratt).Det känns direkt att man får en bra träff. Det var lite chockartat. Det är inte ofta du gör ett sådant mål så det kändes lite konstigt"

2) Gunnar Heidar Thorvaldsson, HBK

Datum: 3 oktober. Plats: Stockholm Stadion, Stockholm.

Mål: 1-1 (30) mot Djurgården (b) omg 24SPå fem korta sekunder är det över - från det att Thorvaldsson retsamt chippat undan bollen från en framsträckt motståndarfot, till dess att han lättat bollen förbi en utrusande målvakt. Däremellan har han hunnit med tre små mästerverk till finter. När Halmstadspelaren vänder sig om ser han sina rundningsmärken omkullkastade i straffområdet: Johan Arneng, Markus Johannesson, Fredrik Stenman, Toni Kuivasto och Dembo Touray. Eller det som vi i modern tid kallar ett halvt mästarlag.

Mästerligt, Gunnar!

Så säger målskytten: "Ganska snyggt, va? Synd bara att det hamnade lite i skuggan av 1-6."

3) Ailton Almeida, Örgryte

Datum: 12 september. Plats: Gamla Ullevi, Göteborg

Mål: 2-1 (54) mot Hammarby (h) omg 21.SHan har bländat oss med tekniska nummer hela året. Ailton utsågs i gårdagens Sportbladet till den mest jagade spelaren i allsvenskan. På Gamla Ullevi var det Suleyman Sleyman som hade till uppgift att jaga Ailton. Det gick" sådär. På Källanders inlägg lyfte Ailton högt, högt och gjorde det som varje brasse hade gjort instinktiv på en sådan boll - en stilren bicycleta. Sleyman var liksom Ante Covic chanslös. De kan ändå glädja sig med att de hade första parkett när allsvenskans tredje snyggaste mål kom till.

Så säger målskytten: " Jag visste inte vad jag skulle göra, bara att jag skulle vänta in bollen och så kände jag att försvararen inte trodde att jag skulle försöka, inte det, inte bicycleta. Jag hade ju ryggen mot målet och kunde inte se, men det kändes att det var snyggt. Det blir roligt att se efteråt, för något vackrare har jag aldrig gjort och jag får väl skicka hem videon.

4) Daniel Sjölund, Djurgården

Datum: 16 juni. Plats: Malmö Stadion, Malmö.

Mål: 3-1 (94) mot Malmö FF (b) omg 10.SDet är 52,5 meter från mittlinjen till kortlinjen på Malmö Stadion. Där har ni också måttet på allsvenskans i särklass längsta mål i år.

Mattias Asper lämnade sitt mål på övertid med drömmar om att nicka in en hörna. I stället fick han ett skott i nacken i form av en kontring - och förmodligen en del mardrömmar på det. Asper hamnade hjälplös på egen planhalva när Sjölund pricksköt 3-1. En ren uppvisning i ämnet precision. Sånt premieras av oss.

Så säger målskytten: "Jag siktade på krysset. Det var en chansning. Otroligt skön känsla. Obeskrivlig."

5) David Marek, Häcken

Datum: 8 maj. Plats: Gamla Ullevi, Göteborg

Mål: 1-0 (30) mot Örgryte omg 5.SEn misslyckad mottagning, eller en rent beräknad lättning? Vi gör inga försök att reda ut det - det räcker att konstatera att David Mareks chipp-passning till sig själv och efterföljande skott platsar på en sådan här lista. I en elegant båge över Dick Last (som hade kunnat växa en halvmeter natten innan match utan att han nått det skottet).

Så säger målskytten: " Bollen kom lite studsande mot mig. Det var meningen att jag skulle ta med mig den framåt men när jag fick upp den var det bara att dra till. Jag visste att Dick var på väg ut mot mig och jag kände att jag fick den perfekta bågen. Det händer inte ofta, så det kändes extra skönt idag förstås”.

6) Tobias Eriksson, Sundsvall

Datum: 24 juli. Plats: Idrottsparken, Sundsvall

Mål: 1-0 (3) mot Helsingborg (h) omg 15.SHade Arne Hegerfors skrivit denna kommentar hade han förmodligen beskrivit Erikssons mål med en klyscha om rysk hockey när den var som bäst.

Två passningar från Hermansson och Nylund låste upp Helsingborgs försvar. Tobias Eriksson förgyllde sedan med ett superavslut. Med sådana mål är Giffarna välkomna tillbaka till allsvenskan när som helst.

Tills dess säger vi klappklapp.

Så säger målskytten: "Det var ju bara att tacka och ta emot efter ett suveränt förspel. Mattias agerar mycket kyligt och bryter in i planen och skickar fram en perfekt passning i luckan där jag kommer springande och sedan fick jag en perfekt träff"

7) Tobias Hysén, Djurgården

Datum: 28 augusti. Plats: Stockholm Stadion, Stockholm. Mål: 1-0 (11) mot Assyriska (b) omg 20.SAfonso, Jon Jönsson, Dusan Djuric, Kevin Amuneke och Paulinho har alla gjort det i år. Men ingen har gjort ett så snyggt frisparksmål som Tobias Hysén.

När Glenns grabb lättade in bollen i krysset bakom Ronnies grabb kunde båda kosta på sig ett leende. Skottet var så välplacerat att ingen målvakt i allsvenskan skulle ha räddat det.

Så säger målskytten: "Jag fick en kanonträff. Mycket bättre går inte att få. Det kan ha varit det snyggaste mål jag har gjort på länge."

8) Peter Olofsson, Sundsvall

Datum: 22 augusti. Plats: Idrottsparken, Sundsvall

Mål: 3-0 (60) mot Assyriska (h) omg 19.SFörst förvandlade han Assyriskas back Johan Ländin till en förvirrad åskådare. Sedan målvakten Erland Hellström till en superettan-spelare. Avslutet, som var i ren mästarklass, skickade Assyriska ur allsvenskan. Olofsson hade säkert hoppats att målet kunde räcka en bit längre även för Sundsvall"

Så säger målskytten: "Det där har jag övat på en hel del, men måste erkänna att inte alla sitter, men jag siktade faktiskt på bortre krysset och det var skönt att den gick in."

9) Afonso Alves, Malmö

Datum: 16 maj. Plats: Malmö Stadion, Malmö.

Mål: 1-0 (37) mot Kalmar (h) omg 6.SEn nolla är till för att spräckas. Afonso gjorde det efter 634 minuter. Petter Wastå (som trodde att skottet skulle gå utanför) fick då se första bollen segla in i Kalmar-målet i år. Afonsos högklassiga vändning fick Joachim Lantz att snubbla till. Det gav Afonso halvsekunden han behövde för att leverera en ny klassiker.

Så säger målskytten: "Jag fick en hård passning, tog emot bollen och vände snabbt. Jag sköt direkt utan att titta var jag hade målet. Det var bara en känsla, men det kändes bra direkt."

10) Mikael Dahlberg, Sundsvall

Datum: 12 juni. Plats: Idrottsparken, Sundsvall

Mål: 2-1 (91) mot Hammarby (h) omg 9.SThere´s something about Mikael Dahlberg. Han är stor, stark, ung och jagad av alla allsvenska klubbar. Dessutom tia på vår lista. Anledningen ser ni här, ett avslut i renaste Zlatan-klass. Nedtagning på bröstet och direktskott i huvudhöjd. Ännu en pärla för Sundsvall-fansen att minnas och drömma sig tillbaka till under nästa år i superettan.

Så säger målskytten: "Det är ju sådana här mål som man drömmer om redan som liten fotbollsknatte. Det var nog mitt livs härligaste fullträff. Men jag har ingen video, så jag kan inte spela in det.

Bubblare

11) Dani Hamzo, Assyriska

Datum: 23 maj. Plats: Stockholm Stadion, Stockholm. Mål: 1-2 (70) mot Djurg. (b) omg 7.

12) Jeffrey Aubynn, Hammarby.

Datum: 12 april. Plats: Råsunda, Solna. Mål: 1-0 (25) mot Assyriska(b) omg 1.

13) Ailton Almeida, Örgryte

Datum: 1 maj. Plats: Gamla Ullevi, Göteborg. Mål: 4-1 (80) mot Sundsvall (h) omg 4.

14) Jeffrey Aubynn, Hammarby.

Datum: 12 juni. Plats: Idrottsparken, Sundsvall. Mål: 1-0 (44) mot Sunds. (b) omg 9.

15) Stefan Selakovic, Göteborg.

Datum: 24 maj. Plats: Ullevi, Göteborg. Mål: 3-0 (93) mot Örgryte (h) omg 7.

Tävlingen avslutad. Se tv-reportage med vinnaren på fredag.

ARTIKELN HANDLAR OM