Sverige är inbjudna till VM-fest

FOTBOLL

Besegrade Island med 3-1

VM-festen för svensk del var redan i praktiken klar.

Det märktes - för tändningen var inte den bästa.

Kvalet avslutades ändå med seger mot Island.

Kvällens höjdpunkt kom efter 42 minuter. Ett fantastiskt anfall avslutades med att Henrik Larsson kallt lyfte in bollen över Árni Gautur Arason i det isländska målet.

Då hade bollen gått som på ett snöre genom halva det svenska laget från egen planhalva. Zlatan Ibrahimovic lyfte fram bollen till ”Henke” som mötte med vänster bredsida.

Tidigare i halvleken hade Sverige verkligen inte imponerat.

Det var Island som tog ledningen efter ett långskott av Djurgårdens mittfältare Kári Árnason. Bollen studsade strax innan målet och en okoncentrerad Andreas Isaksson släppte bollen förbi sig.

Sverige replikerade dock snabbt. Zlatan Ibrahimovic tog hand om en dålig nickrensning från Audun Helgason och satte dit kvitteringen med ett direktskott.

Efter kvitteringen kom Sverige in i matchen bättre och efter drömanfallet – och Henrik Larssons mål – var ställningen 2-1.

Bristen på tempo och aggressivitet i det svenska laget var tydlig även fortsättningsvis. Island skapade en del chanser – och Andreas Isaksson gjorde, för en gångs skull, ett osäkert intryck.

Det var först mot slutet av matchen, när islänningarna sprungit sig trötta, som Sverige kunde få till ett rejälare tryck.

På stopptid utökade Kim Källström, som byttes in 20 minuter tidigare, till 3-1 efter att ha dunkat in egen retur med högerfoten.

Jens Möller