Allsvenskan i fotboll

De riskerar skattesmäll

FOTBOLL

Skatteverket ska granska Elfsborg efter superköpen

Anders Svensson fick tio miljoner kronor för att skriva på för Elfsborg.

Samma skattelösning används för att locka hem Mathias Svensson.

Men myndigheterna har ännu inte sagt sitt.

- Jag ser framför mig att vi kommer titta närmare på det här, säger Per Swanström, skattejurist på skatteverket.

DYRAST Anders Svensson fick 10 miljoner i sign on-bonus. Affären blev möjlig tack vare en skattelösning. Nu riskerar Elfsborg att granskas av skatteverket. "Vi är inte oroliga", säger klubbdirektören Thomas Nyberg.
DYRAST Anders Svensson fick 10 miljoner i sign on-bonus. Affären blev möjlig tack vare en skattelösning. Nu riskerar Elfsborg att granskas av skatteverket. "Vi är inte oroliga", säger klubbdirektören Thomas Nyberg.

Elfsborg gjorde ett jättejobb när klubben värvade Anders Svensson. Debuten sker 4 juli hemma mot Kalmar FF.

Men värvningen var dyr.

I sign on-bonus blev han garanterad 10 miljoner kronor netto av Elfsborg.

Utbetalningen gjordes när Svensson bodde i England.

Elfsborg använde sig av, precis som andra klubbar gjort tidigare, skatteregler för artister och klarade sig därmed undan med en skatt på endast 15 procent istället för 55 procent i inkomstskatt för Svensson och 33 procent i arbetsgivaravgifter för klubben.

Ett upplägg som sparade Elfsborg 19 miljoner kronor i skatter.

Inget skriftligt ok

Konstruktionen är principiellt godkänd av skatteverket i Sverige.

Men inte omfattningen.

- Vårt upplägg har granskats och godkänts av skattejurister både i Sverige och utomlands. Men vi har inte fått skriftligt förhandsbesked av skatteverket, säger Elfsborgs klubbdirektör Thomas Nyberg.

På grund av den ovanligt stora summan kommer Elfsborg och Anders Svensson med stor sannolikhet att bli granskade av skatteverket.

Anser de att sign on-bonusen kan betraktas som förtida lön för arbete som utförs i Sverige måste Elfsborg betala många miljoner extra i skatt, både som arbetsgivaravgifter och som löneskatt för Anders Svensson.

- Vi kommer att titta på vad som är normal lön i branschen - alltså i allsvenskan. Ser vi att den lön spelaren får understiger marknadsmässig lön är det inte bra, säger Per Swanström, skattejurist på skatteverket i Ludvika, specialkontor för artistskatt.

Thomas Nyberg:

- Vi har antagit att Anders lön är marknadsmässig utifrån Elfsborgs ekonomiska kriterier. Han är en våra bäst betalda spelare. Det gäller Mathias Svensson också.

"Vi är inte oroliga"

Elfsborg riskerar hur som helst inte samma bryska behandling som Peter Ijeh och IFK Göteborgs ledning - att bli uppryckta ur sina sängar av ekobrottsmyndigheten.

Thomas Nyberg är också lugn.

- Vi har utgått från att vi ska bli granskade och är inte oroliga, säger han.

Elfsborg har finansierat köpen av Anders och Mathias Svensson bland annat med hjälp av gåvor från företag och privatpersoner - direkt till klubben Elfsborg.

Vid ekobrottsmyndighetens tillslag mot IFK Göteborg och Ijeh riktades intresset mot en gåva som gavs direkt till spelaren från en privatperson, IFK:s kassör, utan att gå via klubben.

- I dagsläget känner vi inte till fler sådan fall än det vi granskar med Ijeh, säger Lars Lithner, chefsåklagare vid ekobrottsmyndigheten. Men om fler liknande konstruktioner uppdagas i IFK Göteborg eller andra klubbar är det givetvis intressant. Då kan vi inleda nya förundersökningar.

Johan Flinck, Tomas Ros, Michael Wagner

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Allsvenskan i fotboll

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll