”Vi får aldrig ett bättre läge än så här”

FOTBOLL

Gary Neville om sista chansen för Englands gyllene generation

Foto: SISTA CHANSEN Gary Neville, 31, är öppet ärligt när det gäller Englands framtid i VM. ”Vi får aldrig en bättre chans, vi är tre matcher från VM-guld och vi måste ta den nu”.

BADEN-BADEN

Allt sätts på sin spets.

Det är Englands vinna-eller-försvinna för en hel, omhuldad generation fotbollsstjärnor.

– Får vi stryk i morgon måste vi erkänna att det vi sysslat med den senaste åren bara varit skitsnack, säger Gary Neville, 31.

Det har sällan sagts tydligare eller ärligare ord från en engelsk fotbollsidol än de som kom från ”Röde Gary” i snacket med engelsk press i går.

Manchester United-backen är tillbaka i Englands startelva mot Portugal i morgon, och han talar om denna kvartsfinal som en ödesstund för engelsk fotboll.

– Vi får aldrig en bättre chans, vi är tre matcher från VM-guld och vi måste ta den nu, säger han.

Neville saknades i förra VM på grund av en fotskada, och nu har han frustrerad missat två matcher i Tyskland med en smärtande vadmuskel.

Under denna tid har han suttit på den engelska bänken och precis som alla andra konstaterat att spelet inte direkt varit som Harlem Globetrotters, det har varit stelt, tråkigt och förutsägbart, men England har trots allt krånglat sig vidare.

Och Gary menar att det har varit en märklig VM-resa:

– Det har känts som om vi spelat några träningslandskamper. Paraguay, Trinidad, Sverige och Ecuador...det har inte varit den där riktiga nerven, inte det absolut bästa motståndet.

Det är NU det gäller, stjärnor

Det är först nu det börjar, det är nu de stora matcherna kommer.

Och samtidigt:

Nu kommer domen över hela den gyllena engelska fotbollsgeneration som managern Sven-Göran Eriksson har lovat ska blomma ut.

Just här. Just nu. Just precis med de spelare som finns på plats.

Gary Neville är en fotbollsspelare att respektera, en man med stor integritet som ingen sätter sig på, och alla i pressen lyssnade andäktigt när han i går förkunnade:

– Skulle vi åka ut nu får vi bara hålla upp händerna och säga: okej, allt vårt snack om VM-guld var bara bullshit. Vi får inse att vi inte är bättre än så här. Vi kan sluta babbla om framtiden och hoppas på bättre resultat i EM 2008. Det är NU som gäller. Det här är vår stora chans. Vi måste ta den.

– Om det inte lyckas nu måste vi fundera över vad vi gjort för fel, då måste engelsk fotboll tänka om och slå in på en annan linje.

”Jag struntar i Blatter”

Neville påpekar dock att han är optimist, att han tror att England har sitt bästa kvar att visa i VM.

Häromdagen sa Fifa-basen Sepp Blatter att alla kvarvarande VM-lag har visat goda offensiva kvaliteter, utom möjligen England.

När Gary Neville ombeds kommentera det fnyser han:

– Jag struntar fullständigt i Blatter. Jag lyssnar inte på honom. Alla säger att vi i England spelat så dåligt, men vi har gjort tillräckligt mycket för att gå till kvartsfinal i alla fall. Och vi har spelare av högsta europaklass som kommer att kliva fram nu när de stora matcherna

väntar.

Så du tror på VM-guld, rent av?

– Ja, jag skulle inte sitta här och snacka med er om jag inte vore optimist. Vi har ett lag som kan gå hela vägen, tro mig.

Läs mer om VM:

Peter Wennman