Mon Dieu, Les Bleus!

FOTBOLL

Frankrike säkrade avancemanget till åttondelen – ställs mot Spanien

Foto: Kan andas ut Thierry Henry och Florent Malouda firar Henrys 2-0-mål i matchen mot Togo. Frankrike är vidare till åttondelsfinalen.

Frankrike är klart för åttondelsfinal i VM – men det satt långt inne.

2-0 mot redan avhängda Togo var precis vad som krävdes för att säkra avancemanget – varken mer eller mindre.

Nu väntar Spanien i åttondelsfinal.

– Vi har stor potential, säger Patrick Vieira till Reuters.

Les Bleus, utan avstängde Zinedine Zidane, inledde som väntat aggresivt och skapade flera chanser hos storspelande Kossi Agassa i Togos mål. För första gången i detta VM startade David Trezeguet tillsammans med Thierry Henry på topp, vilket gav bättre fart i det franska anfallsspelet jämfört med de tidigare matcherna i gruppspelet.

Vieira firade 30

Ledningsmålet skulle dock komma att dröja – och det blev en jubilar som förlöste det krampaktiga franska anfallsspelet. Patrick Vieira, 30 just i dag, tog emot Franck Riberys passning i straffområdet och slog in bollen otagbart till höger om Agassa. Vieira blev därmed den sjätte spelaren genom tiderna som gjort mål i ett VM på sin födelsedag.

– Det känns bättre och bättre, säger Patrick Vieira.

Sex minuter senare skarvnickade Vieira bollen vidare till Thierry Henry som inte gjorde något misstag utan satte bollen lågt till vänster om Agassa.

2-0 till Frankrike – och en hel nation kunde andas ut.

– Det tog tid och det var svårt men till sist visade vi vad vi går för och har uppfyllt vår första målsättning, som var att gå till åttondelsfinal, säger Vieira.

Ställs mot Spanien

Den gamla franska kolonin Togo, som inte hade något att spela för, gjorde en fullt godkänd insats men hade svårt att komma till ordentliga avslut mot Fabien Barthez i det franska målet. Närmast kom Moustapha Salifou vars skott i den 28:e minuten gick mellan benen på en fransk försvarare och gav Barthez vissa problem.

I och med att Schweiz besegrade Sydkorea (2-0) vinner de gruppen och ställs mot Ukraina i åttondelsfinal i Köln den 26 juni. För Frankrikes del väntar en riktig rysare: Spanien i Hannover den 27 juni. Segraren där ställs sedan mot vinnaren i mötet Brasilien-Ghana

?

Rickard Westman